A gerincferdülés (scoliosis) kezelésében óriási szerepet játszik az idő. Mikor ismerik fel, mennyi idő telik el terápia nélkül, mennyi időt van egy nap alatt görbült helyzetben a gerinc és sorolhatnánk még. Van egy olyan időintervallum a napunkban, amit ha okosan átgondolunk, a gerincferdülés korrigálásának segítésére tudjuk használni, mindenféle nagyobb energiabefektetés nélkül. Félreértés ne essék, a scoliosis kialakulásának esélyeit ezzel befolyásolni nem tudjuk, illetve meggyógyítani sem tudjuk a már kialakult eltérésket. Amit tehetünk, hogy akadályozzuk a romlást, mégpedig, ha jól sikerül, akár napi 8-9 órán keresztül.

Az alvás egy olyan folyamat, ahol sokan, sokféleképpen mozgunk, pozíciót váltunk, anélkül, hogy tudatában lennénk ennek a történésnek. Mégis, ha a gerincet nézzük, érdemes kicsit tudatosabban belenyúlni ezekbe a pozíciókba.

A gerincferdülés többféle megjelenéssel bukkanhat elő. Van, hogy egy hosszú görbület jelenik meg, van hogy kettő, három, sőt akár négy is, de mindig van egy úgynevezett főgörbület, ami legelsőként alakult ki, amelyik a legnagyobb, a legfeltűnőbb. Az alváskor ezzel a görbülettel van lehetőségünk többet foglalkozni. Ha a görbületet egy “C” formának képzeljük el, különbözőképpen kell foglalkoznunk a “C” formánk külső (konvex) és belső (konkáv) oldalával. A belső oldal zsugorodott, nyújtásra van szüksége, a külső oldal túlnyújtott, arra lenne szüksége, hogy megszüntessük a nyújtással járó többletterhelést itt.

Mit tehetünk alváskor?

Alapvető, hogy a gyermeket, felnőttet kezelő specialista szakember tanácsát kikérjük, hogy pontosan melyik alvási pozíció az, amellyel akadályozni tudjuk az adott görbület romlását. De ha mégis általános tanácsot szeretnénk adni, abból kell kiindulnunk, hogy a főgörbületet kell az alvási pozíció által újra az egyenes felé terelnünk.

Hogyan jöhet létre fekvési pozícióban egyenesebb gerinc helyzet?

Erre a feladatra leginkább az oldaltfekvő pozíció alkalmas. A főgörbület “C” alakjából kiindulva úgy kell elhelyezkednünk, hogy a görbület külső oldala legyen felfelé (konvex), a belső oldala lefelé (konkáv). Ebben a pozícióban a gravitáció segítségével nyílni tud a görbület, ami segíti a romlás akadályozását, illetve az ezidáig kialakult zsugorodások nyúlását.

Meddig tud ebben a pózban maradni az ember?

Természetesen lehet, hogy egyik nap 5 percig, a másik nap egy óráig, a harmadik napon, ha például a fáradtságtól bezuhan az ágyba, akár 8 óráig. Ez az időintervallum mindig változó és mindig egy lehetőségnek kell felfogni. Egy lehetőség arra, hogy akadályozzunk, hogy akadályozzuk a rosszabbodást.

szerző:
Horvát Krisztina gyógytornász, Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon