Napjainkban általánossá vált az ülő életmód, mely hosszú távon a mozgatórendszerünk és a test számos területének túlzott igénybevételéhez vezet. Az ülőmunkának köszönhetően nemcsak a gerinc károsodik, hanem az izmok, inak, ínszalagok és az idegek is. Kiváltképpen veszélyeztetett a nyaki, háti és ágyéki gerinc, a vállöv, a csukló és az alkar területe.

A nyak nagy igénybevételnek van kitéve minden nap, hiszen a gerinc egyik legmozgékonyabb szakasza. A régóta fennálló vagy visszatérő nyakfájdalom jellemzően az ülő munkát végzőknél alakul ki. A helytelen testtartás következtében az ínszalagok és egyes izomcsoportok tartósan megfeszülnek, emiatt keménnyé, görcsössé válhatnak, míg más izomcsoportok túlnyúlnak. Ilyenkor erős fájdalom jelentkezhet a nyakizmokban, a csuklyás és lapockaemelő izmokban, melyek rugalmassága és ereje csökken, illetve fájdalmas izomcsomók jelennek meg itt. Tarkótáji, fejtetőtáji fejfájást alakulhat ki, amit szédülés és hányinger kísérhet. A rossz tartás az alsó nyaki és felső háti gerinc merevvé válását okozza, melynek következtében a középső nyaki terület túlterhelődhet és alapjául szolgálhat számos fájdalmat és mozgáskorlátozottságot előidéző kórképnek.

A hosszú ülés az izmok folyamatos megfeszüléséhez és merevedéséhez vezet, ami hátfájást is okozhat. A rossz testtartás, a gerinc hanyag tartása, a hátizmok túlnyúlását, gyengülését és a törzs elülső izmai megrövidülését válthatja ki. A túlnyúlt izmok fáradékonyabbá válnak, görcsös fájdalmas tüneteket provokálhatnak.

A tartósan irodai munkát végzők körében előforduló vállkörnyéki, nyak- és karfájdalmat a számítógépes egér helytelen használata okozhatja. Amennyiben az egér használatakor az alkar nincs megtámasztott helyzetben, a csukló feszítő izmainak túlterhelése következhet be. Ennek következtében ínhüvelygyulladás és teniszkönyök alakulhat ki, amely sok esetben nagy fájdalommal jár, és a könyök felkarcsonti külső bütykénél fellépő csonthártya irritáció jellemzi. Hosszantartó terhelés és igénybevétel következtében a felkar és alkar külső oldalán futó idegszál is irritálódhat, mely nyaki panaszokat is generálhat, valamint nehezítheti a kialakult tünetek megszűnését.

Az ülő életmód ártalmait, és az irodai betegségeket könyebb megelőzni, mint kezelni, ezért a legfontosabb lépés a helyes ülés elsajátítása és a rendszeres mozgás, sportolás. A megelőzésre legalkalmasabb testmozgások a gerincünknek a kényelmes tempójú séta, az úszás, a jóga, a pilates és a speciális hát-, csípő-, váll-, láb- és hasizom erősítő tornák. A mozgás mellett érdemes rendszeresen a masszázs jótékony hatásait előtérbe helyezni.

Sokat tehetünk egészségünkért a megfelelő anatómiai és ergonómiai kialakítással rendelkező berendezések megválasztásával. Lehetőleg karfás széket válasszunk, ezzel a könyökünket megtámaszthatjuk. Ügyeljünk a helyes ülés minél sűrűbb beállítására: a talpak a földön, a térd derékszögben, üljünk a szék teljes mélységében, a derék megfelelő helyen legyen megtámasztva. Használhatunk szakember által ajánlott segédeszközöket, például a derék homorulatát fenntartó és tehermentesítő derékpárnát, illetve ékpárnát, valamint instabil ülőpárnát, mely a gerincet stabilizáló kis izmok aktivitását segíti. Munka közben néha tartsunk szünetet, mozgassuk meg izmainkat és pihentessük szemeinket.

szerző:
Dénes Veronika gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon