Mi az az állkapocs ízületi dysfunkció?

Aki már találkozott ilyen jellegű problémával, szeretne mielőbb elköszönni tőle. Az életminőséget erőteljesen befolyásoló tünetek nem hétköznapiak. Fájdalom, a száj nyitás-zárás, harapás korlátozottsága, kattogás az ízületben, illetve az ízülettől távolabb de ezen az alapokon kialakuló nyakfájdalom, fejfájás, és hasonló kellemetlen panaszok.

Leggyakoribb panaszok, tünetek

Az állkapocs ízület problémái több területen okozhatnak panaszt. Megjelenhetnek száj nyitási és zárási nehézségekben, szájzár kialakulásában, vagy rágóizom fájdalomként, rágási nehézségként, de nem ritka a nyelési probléma sem. Maga az állkapocs környékén fájdalom, állkapocs kattogás, állkapocs ropogás, és állkapocs kiakadás is észlelhető lehet. De mindezek mellett vannak olyan tünetek, amikor az ember nem is gondolna elsőre állkapocs problémára, ezek lehetnek például fülzúgás (tinnitus), fülfájás, arcfájdalom, homlokfájdalom, de akár fejfájás is.

Leggyakoribb feltételezett okok

Fogászati jellegű okok széles tárházát találhatjuk a probléma hátterében. Fogászati beavatkozások (pl. a panaszok kialakulása előtt nem sokkal készült fogpótlás, hosszan tartó fogászati beavatkozás), a normálistól eltérő harapási forma (nyitott-, mély-, keresztharapás) és a normálistól eltérő artikulációs mozgások, fogcsikorgatás (bruxizmus), az úgynevezett „Clenchingelés” (a szájat záró izmok ismétlődő szorítása és elengedése), nyelvlökéses nyelés, fordított nyelés, valamint rossz szokások mint a rágógumizás, telefonálás, körömrágás stb mind vezethet a probléma kialakulásához.

Az állkapocs ízületi tünetek alapjaként nagyon gyakran tartási rendellenességek szerepelnek. A különböző testtartási rendellenességek (hanyag tartás, gerincferdülés!), a gerinc degeneratív elváltozásai, a nyak-vállöv izmainak feszessége, zsugorodása akár okozói is lehetnek, de mindenképpen súlyosbíthatják az állkapocs ízület diszfunkcióját, így ezeknek az elváltozásoknak a kezelésére is hangsúlyt kell fektetni, rendkívül fontos a komplex kezelés.

Az állkapocs ízület funkcióbeli problémája, úgynevezett disfunkciója gyakran a pszichés állapotra vezethető vissza, amihez társul valamilyen funkcionális, strukturális eltérés. Különböző tanulmányok igazolják, hogy a túlhajszolt, stresszes életmód hozzájárulhat a TMD (Temporomandibuláris dysfunkció) kialakulásához.

Gyakran előfordul, hogy a különböző jellegű fájdalmak a fogakban, fülbe sugárzóan, állkapocs ízületi és az azt alkotó lágyrészek valamilyen elváltozásának betegségének következményei. Az tünetek enyhítésére, megszüntetésére, megelőzésére alkalmazhatók a speciális állkapocs ízületi terápia különböző módszerei, amik jelenleg az orvosi diagnózist követően elsők között számon tartott hatékony kezelési módszernek számítanak.
Amikor felkeres bennünket egy páciens az egész embert vizsgáljuk, nem csak a fájdalmas állkapocsban keressük a probléma gyökerét. Az állkapocs ízület megbetegedései elég gyakran együtt járnak más mozgásszervi betegségekkel, elváltozásokkal.

Mi érhető el a kezeléssel?

A speciális állkapocs ízületi terápia segítségével csökkenthető, illetve megszüntethető az ízületben létrejövő fájdalom, növelhető a mozgásterjedelem, korrigálható a rendellenes izomműködés (gátlás, nyújtás, erősítés) és emellett fokozható az ízületi stabilitás mértéke.
Az állkapocs ízület diszfunkciók közvetlenül és hosszabb távra egyaránt befolyásolják az életminőséget.

A kezelésében alkalmazunk passzív módszereket, ide sorolhatók az egyes lágyrész mobilizációs technikák, a passzív nyújtási technikák, illetve komplex ízületi és lágyrész mobilizációs technikák is, melyek az egész ízület funkcióját, mozgását befolyásolják. A kezelés másik rész az aktív, izomerőt és az izomerő-állóképességet befolyásoló technikák, gyakorlatok.
A különböző módszerek kiválasztásának alapfeltétele az orvosi diagnózis alapján elvégzett fizioterápiás vizsgálat, részletes anamnézis felvétele majd egyéni kezelési terv készítése, ami tartalmazza a páciensnek otthonra ajánlott házi feladatokat is.

Terapeuták

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon