A Dévény módszert, ahogy a név is mutatja, Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően. A Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) a maga két fő területével a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése, csecsemők, gyermekek és felnőttek mozgásának elemzésén, s gyakorlatán alapul.

Két fő területe a DSGM I. (SMT) , ami speciális manuális technika, egy kézzel végzett izom-ín kezelés. Feladata a gyógyítás, a kontraktúrák (izomrövidülések, izületi zsugorodások) oldása, az izomtónus normalizálása.

A DSGM II. (STG), speciális testképző gimnasztika, amelynek célja a fejlesztés. A manuális technika alkalmazása után a gimnasztika a további mozgásfejlesztés eszköze.

A Dévény módszer lényege az, hogy a mozgás lehetőségét teremti meg speciális fogásainak segítségével, oldja az izom feszességeket zsugorodásokat, és az izmokban elhelyezkedő idegvégződések ingerlésének segítségével lesz hatással az idegrendszerre, támogatja azt. A legjobban alkalmazható csecsemők és kisgyermekek esetében.

Mikor kell Dévény terapeutához fordulni?

Csecsemőkorban a szülőknek feltűnhetnek olyan eltérések a baba mozgásfejlődésében, amelyek aggodalomra adnak okot. Ilyenek lehetnek például aszimmetrikus tartások, a fej csak egy irányba fordítása, a fej emelésének elmaradása, késése, alkarra támaszkodás késése, feszességek tapasztalása. Különösen jó eredmények érhetők el szülési agykárosodás (cerebralparesis=CP) gyógyításában, különös figyelmet fordítva a kezelés korai megkezdésére.

Hogyan történik a kezelés?

A kezelés általános esetben heti egyszer történik, ahol a terapeuta a szülőket tanácsokkal is ellátja.

Terapeuták

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon