A fejfájás sokak számára ismert kellemetlen élmény. Néhányunkat végigkísér szinte egész életében és “szerencsésebbeket” csak néha gyötör. A fejfájás sokszínűségében való kiigazodás érdekében fontos kivizsgálni, milyen típusú fejfájásunk van, mik a kiváltó okok és mit tehetünk a hatékony terápia megtalálása érdekében. Összefoglalóan két fő csoportba különíthetjük el a fejfájásokat:

1. Elsődleges fejfájások

Ebben az esetben szervi eltérés nem mutatható ki.
– tenziós fejfájás
– Cluster fejfájás
– migrén

2. Másodlagos fejfájások

Különböző betegségek kísérő jelenségeként fellépő fejfájás, ahol az okok tisztázása különösképpen fontos szerepet tölt be. A szemészeti, fülészeti elváltozások, orrmelléküregek betegségei, fog, szájüreg betegségeiből eredő gyulladásos folyamatok, vérnyomásproblémák, agyi elváltozások, anyagcsere zavarok mind kiválthatnak másodlagos fejfájást.

A fejfájás különböző formáinak jellemzőit összefoglalva láthatjuk, hogy egymástól viszonylag jól elkülöníthető képet mutatnak. A fejfájások befolyásolása, terápiája összetett, nem kevés időt igénylő feladat, de amennyiben az okok, típusok tisztázottak számunkra egyénre szabott adekvát kezelést alkalmazhatunk.

Tenziós fejfájás

A leggyakrabban előforduló fejfájásforma, az összfejfájások kb. 80 %-át ebbe a csoportba sorolhatjuk. A nők és a férfiak hasonló mértékben érintettek. Megjelenését illetően általában heti többszöri alkalomról számolnak be a páciensek. A kiváltó okok sokrétűek, a mozgásszegény életmód, helytelen testtartás, izomfeszülések, pszichés stressz, alkohol, nikotin, koffein szerepelnek köztük. A fájdalom jellege az egész fejet érintő tompa, vagy feszítő, amely főként a közérzetet, a munkaképességet befolyásolja. Sokan legzavaróbb tényezőként a fájdalom időtartamát jelölik meg, amely néhány órától akár több napig is eltarthat. Hányinger, hányás,fény- és hangérzékenység általánosságban nem jellemző tünetek.
A kezelés gyakorta fájdalomcsillapító gyógyszerek adásával történik, ami azonban hosszú távon, vagy már krónikussá vált esetben a gyógyszermellékhatások (máj, vese, gyomorproblémák stb.) elkerülése miatt meggondolandó. Az okok tisztázása után a konzervatív kezelés első lépéseként fontos ezen tényezők eliminálása. Az egészséges étkezés, megfelelő folyadékbevitel, mozgásteli életmód és stressz csökkentése alapként szolgál a következő terápia hatásosságának eléréséhez. Különböző lazítási technikák (autogén tréning), a nyak-vállövi izomzat feszességének megszüntetése manuálterápiával, hideg-melegkezelésekkel, nyújtó technikákkal, valamint különböző gyógytorna gyakorlatokkal mind mind a kezelés részét képezik. A terápia során nagy hangsúlyt fektetünk a megtanulható, otthon is elvégezhető technikák elsajátítására.

Cluster fejfájás

Kevésbé gyakori típus, általában periódusokban és inkább férfiaknál jelentkezik (sokszor éjjel, évszakhoz köthetően tavasszal-ősszel). A kiváltó okok még nem teljesen tisztázottak. A fájdalom fél-háromórás rohamok formájában, mindig ugyanazon a féloldalon (szem mögött, halánték környékén) jelentkezik, ún.vegetatív tünetekkel kiegészülve. A szem pirossága, orrdugulás, könnyezés, nyugtalanság nem ritka kísérő jelenség. A fájdalmas és panaszmentes időszakok váltják egymást.
A terápia az akut gyógyszeradás (nem könnyű a megválasztása), oxigéninhaláció mellett a megelőzésre is kiterjed. Mindenképpen neurológus szakorvos felkeresése javasolt.

Migrén

Megjelenési gyakorisága kb.8-12% a fejfájástípusok között. Rohamokban jelentkezik, amelyek a néhány órától néhány napig terjedő időszakokat is felölelhetnek. A migrénhez vezető okok listájába neurológiai elváltozásoknak tulajdonítható nagy szerep, valamint befolyásoló tényezőként pszichés megterhelés, bizonyos ételek, hormonális változások (menstruációs ciklus), időjárás változások, mozgásszegény életmód jöhetnek szóba.
A panaszok előterében állnak a heves, rohamokban jelentkező vissza-visszatérő fejfájásos szakaszok.A fájdalom erős, görcsös, lüktető, olyan kísérő tünetekkel kiegészülve, mint a hányinger, hányás, fény-, hangok iránti túlérzékenység, általános gyengeség, hangulatromlás. Megkülönböztetünk aurával jelentkező és aura nélküli migrént. Az aurával jelentkező társtünetei látászavarok, mint pl. fekete vagy villogó pontok, alakzatok látványa, beszédzavar, szédülés, végtagzsibbadás, amelyek kb.15-30 percig maradnak fenn.
A migrén terápiája elsősorban gyógyszeres. A már kialakult roham esetében fontos a mielőbbi terapizálás, a panaszok korai megfékezése érdekében. Neurológussal történt konzultáció utáni gyógyszeradás. Megelőzésként különböző lazítási technikák alkalmazása és a rizikófaktorok kiiktatása segítheti a megjelenés gyakoriságának csökkentését.

Összességében elmondható a fejfájások típusaiból kiindulva, hogy a gyógytorna- fizioterápiás kezelés a legjobb eredményességgel a tenziós típusú fejfájások esetében alkalmazható. A többi esetben a lazítási technikák megtanítása kerül előtérbe kiegészítésképpen a gyógyszeres terápia mellett. Az okok tisztázása nagyon fontos feladat a megfelelő terápia kiválasztása érdekében, ezért a pácienssel történt konzultáció a tünetek jellegzetességeinek kiderítése érdekében döntő jelentőségű

Terapeuták

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon