Mocorgó – bébi mozgásvizsgálat és konzultáció

A születés és a gyermek érkezése az élet egyik legcsodálatosabb történése. A sok öröm mellett azonban sok kérdést is felvet. Az első minden esetben: ugye egészséges a gyermek?
A gyermeki egészség sok tényezőből tevődik össze. Amiben mi segíteni tudunk, az az, hogy kiderítjük, a gyermek mozgásfejlődése rendben van-e. Ha ép a mozgatórendszer, az idegrendszer, megfelelő az izmok tónusa, a csecsemő mozgásai akadályok nélkül fejlődni fognak. Ha azonban az előbbi rendszereknél bármilyen eltérés van, az meg fog mutatkozni a mozgásfejlődésben, esetenként apró, alig észrevehető jelekként, estenként pedig nagyobb, látványos problémák formájában.

Mikor javasolt a vizsgálatot elvégezni?

– Egészséges esetben a mozgásfejlődés ütemének megítélésére szűrővizsgálatként.
Legkorábban 3 hetes kortól. Ha korábban nincs látványos eltérés, 3 hónapos életkorban javasolt az ideális mozgásfejlődés ellenőrzése.

– Bizonyos mozgások megjelenésének késése esetén.
Ilyen lehetőségek például, hogy nem nyúl tárgyakért, nem forog, nem kúszik, nem mászik, nehezen szopizik.

– A mozgások minőségében megjelenő eltérések esetén.
Mozgásokban inkább az egyik oldali kezét használja, például kúszásnál, dominánsan az egyik kezével pakol, játszik, nyúl tárgyakért, vagy mászáskor az egyik lábát befelé fordítja, mintha „húzná”.

– Aszimmetrikus testtartások (fej, törzs, végtagok), mozgások észrevételekor.

– Észlelt tónuszavarok esetében.
Fokozott, vagy csökkent tónus az izomzatban, például nem tartja a fejét, vagy ellenkező esetben, ölben nem teszi le a fejét, folyton feszít, hason nem szeret lenni, sokat sír, ökölben a keze.
– Hosszabb ideje tartó szoptatási nehézségek esetében.
– Szokatlan minőségű mozgás, vagy „lustának” megítélt csecsemő esetében.

Kiemelt figyelmet igénylő csecsemők:
– koraszülöttek
– akiknél születés során oxigénhiány, agyvérzés, vagy egyéb komplikáció lépett fel
– fejlődési rendellenesség esetén

Mit nyújt a vizsgálat?

A mozgásvizsgálat alkalmával olyan okok kerülhetnek felszínre, amelyeknek tisztázása, illetve kezelése ebben a néhány hónapos életkorban még lehetséges, később már azonban korlátozottan vagy egyáltalán nem.
A kisebb problémák megoldásához sok esetben nagyon jó támaszt jelent a szülőknek megtanított otthoni gyakorlati program.
Hogyan történik a vizsgálat?
– A vizsgálatra egy előre egyeztetett időpontban kerülhet sor

Gyakran ismétlődő kérdések

– Mit szükséges magammal hoznom?
Előzetes orvosi dokumentumokat. Ha a szülő szeretné, a baba saját lepedőjét (Minden esetben biztosítunk lepedőt.).

– Milyen kérdésekre számíthatok, hogyan készüljek fel a vizsgálatra szülőként?
Milyen eltérés miatt kerestek fel bennünket? Terhességi, szülési körülmények? (Természetes úton fogant-e, időre érkezett-e, természetes úton született-e, légzéstámogatásra volt-e szükség). Családi halmozódás előfordult-e? (Megkésett mozgásfejlődés esetén, például a szülők is 1-2 héttel később kezdtek el mászni, járni.) Az eddigi mozgásfejlődés üteme rendben zajlott-e? Minden mérföldkövön keresztülment-e, amit az életkora megkívánt? Alvás, evés rendben van-e? Szívprobléma fennáll-e? Egyéb betegség van-e?

– Mit kapok a vizsgálat után?
A mozgásfejlődés támogatását célzó egyénre szabott tanácsokat, ha szükséges, támogató feladatokat.

– Hogyan tovább? – Ha eltérést mutat a vizsgálat?
A csecsemőkori mozgásproblémákat a Vojta terápia és a DSGM módszerrel (Dévény módszer) kezeljük, amire szükség esetén azonnali javaslatot adunk.

– Mennyi ideig szükséges a terápia?
Egyéni problémának megfelelően tudunk adni a terápiás időre javaslatot. Esetenként egy-két alkalom is elegendő lehet, komolyabb problémák felmerülésekor több kezelésre és otthoni gyakoroltatásra is szükség van.

Department Doctors

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon