Hasizomszétválás

Talán kevesen gondolnák, hogy a rectus diastasis, más néven az egyenes hasizom szétválása az először szült nők kb. 37 %-át érinti. A másod, illetve többedszer szült nők esetében ez az arány rohamosan nő.

Különleges hasizomgyakorlatok

Sokan kezdik el a problémát általános hasizomgyakorlatokkal házilag orvosolni, illetve néha nem tisztázódik, hogy itt nem „csak” a várandósság ideje alatt megnyúlt hasizom problémájával állnak szemben.

Mi ezzel a gond? A szétvált hasizom a saját szétvált helyzetében erősítve még kevésbé fogja a fiziológiás húzási-tartási irányokat megtartani, így a probléma ezzel nem lesz javítható. Sőt, hosszú távon inkább káros következményekkel járhat ez az irány.

Mit kell tennünk?

A rectus diastasis kezelése nagy mértékben függ annak mértékétől, a probléma kialakulása óta eltelt időtől, az érintett páciens jelenlegi izom- és fizikai állapotától, terhelhetőségétől. Gyógytornászként ezt egy előzetes felméréssel határozzuk meg és ennek eredményére alapozzuk a tréninget.

Ha szülés utáni rectus diastasisról beszélünk, ennek terápiája elkezdhető már a második héten, így a legjobb esélyeket megadva a gyógyulásnak.

Ebben az esetben heti szinten változtatva a gyakorlatokat illetve ezek intenzitását, néhány hét ­elteltével látványos javulásokat érhetünk el.

A gyakorlatokat egyénre szabva határozzuk meg az előbb említett állapotnak megfelelően. Vannak bizonyos alapgyakorlatok, , amelyek betanítása után az egyéni eltéréseknek megfelelően lépünk a haladóbb gyakorlatokhoz.

Terapeuták

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon