Gyakran érezhetünk az izmainkban olyan csomókat, melyek kellemetlen fájdalommal járnak. Ezek a csomók lehetnek tender-pontok, vagy trigger- pontok. A különbség közöttük, hogy a tender pontok csak helyi fájdalmat, míg a trigger-pontok jellegzetes kisugárzó tüneteket is okozhatnak. A tender pontokat gyógymasszázzsal célszerű kilazítani, a trigger-pontokat pedig speciális kezeléssel.

Milyen esetekben érdemes alkalmazni a trigger-pont terápiát?

Rossz testtartás következtében kialakuló feszes izmok esetén. Például ülő munkát végzőknél jellemzően a nyakizmok feszessége, illetve az ebből kialakult fejfájás esetében.
Manuálterápia kiegészítéseként: a kezelendő ízületeket körülvevő izmok nagy része feszes, így szükség van azok kilazítására is.
Gerincferdülés esetén, ugyanis a gerinc kóros helyzete miatt az izmok is rossz helyzetbe kerülnek, különösen a hát, has és medence körüli izmok területére vonatkoztatva.
Sérülések következtében kialakuló kóros tartások esetén.

A trigger-pont kezelés előnye, hogy hosszabb távú eredmény érhető el, mint egy hagyományos masszázzsal, mert hiába lazítunk ki egy izomköteget, ha a trigger-pont működésben van, és nem oldjuk ki, akkor nagyon hamar az egész izom újra feszessé, fájdalmassá válik.

Hogyan történik a kezelés?

Betegvizsgálat során először feltérképezzük a kezelendő izmokat, majd miután masszázzsal az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket kilazítottuk, következhet a trigger-pontok kezelése. 90 másodpercig egyenletes nyomás alatt tartjuk a pontokat, mely kezdetben fájdalmas és kisugárzik, majd lassanként a kisugárzás megszűnik, és a helyi fájdalom is enyhül, vagy megszűnik. A feszes izmokra jellemző a dehidráltság, így kezelés után elengedhetetlen a folyadékpótlás.

Terapeuták

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon