A legtöbb ember életében imert jelenség a derékfájás, nincs ez máshogy a kismamák esetében sem. Sokan már a várandósság előtt is szenvednek derék és hátfájalmaktól, melynek gyakori oka az ülő munka és az ehhez gyakran társuló mozgásszegény eletmód.

A várandósság alatt a kismamának „egy plusz súlyt” kell cipelnie, hiszen még egy normál súlygyarapodás is felboríthatja a test statikáját, egy várandósság pedig egyértelműen igen. A növekvő has egy fokozott előre irányuló húzóerőt generál, ami miatt az ágyéki homorulat még hangsúlyosabbá válik, s a súlypont áthelyeződik. A helyzetet tovább rontja, hogy a várandósság különböző szakaszaiban a hormonális változások hatására fellazulnak az izmok és a szalagok, amiatt, hogy felkészítsék a testet a szülés folyamatára. A szülést követően a hormonok fokozatosan visszaállnak a normál tartományba, azonban mindenkinél más ütemben. A fellazulás nem csak a has és medence környékére korátozódik, hanem az egész testet érinti, így megfigyelhető a talp boltozatának is az ellapulása.
Fontos, hogy a kismama időben tegyen a panaszok ellen. Az egyik legjobb módja, ha odafigyel a testtartására. Ma már rengeteg módja van a tartáskorrekciónak. Ilyen megoldás lehet egy gyógytornász vezetésével végzett kismama tornaprogram, ami a második trimesztertől biztonsággal végezhető. A torna során a középpontban van a medence megfelelő dőlési szögének beállítása, a hát és csípő körüli izmok erősítése, nyújtás és az egyensúly fejlesztése. Fontos, hogy a test minden irányból megfelelő módon stabil legyen. Az egyensúly akkor áll fent, ha elölről a hasizom, hátulról a gerinc melletti izmok, felülről a rekesz izom, alulról pedig a medence fenék izmai megfelelő módon működnek. A tornaprogramok során mind a szülés előtt, mind a szülés utáni időszakban ezeknek az izmoknak a megfelelő állapotba hozására kell törekedni.

A várandósság alatt a baba növekedésével az egyenes hasizom szétnyílhat (rectus diastasis), ami erős alapot ad a továbbiakban derékfájás kialakulásához. Ez a szétnyílt hasizom a szülés után különböző ütemben formálódhat, húzódhat össze, a megfelelő tréning segítségével a folyamat gyorsítható (ReDi tréning – rectus diastasis tréningje), az összehúzódás elősegíthető.

ReDi tréning

Hasznos segédeszköz lehet a derékfájós időszakokban a kismamák számára felépített medenceöv, ami a medence körüli lágyrészek fellazulása miatti stabilitásvesztést hivatott pótolni.
Nagyon fontos, hogy a kismama ne hagyja el magát sem a terhesség alatt, sem a gyermekágyi időszakban. Ha aktívabb marad, könnyebben leküzdi a várandósságal járó esetleges nehézségeket, így felhőtlenül élvezheti a 9 hónapot és az anyaság örömeit.

Tóth-Aigner Mariann
Gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon