A vállfájdalom oka sokrétű lehet. Előző cikkünkben már bemutattunk néhány okot, lássuk, mi lehet még és hogyan tudjuk orvosolni a problémát?

Akut bursitis

A bursák (nyáktömlők) a csontos kiemelkedéseket fedik, egyfajta kipárnázásra szolgálnak. Testünkben körülbelül hetven helyen, felületesen és mélyen is található bursa. Elhelyezkedésükből adódóan ki vannak téve különböző sérüléseknek, fertőződéseknek így kialakulhatnak a bursitisek. A bursa falában az irritáló stimulusok hatására gyulladás jön létre, melynek következtében kalcium rakódik le, elmeszesedik, belsejében folyadék is előfordulhat. A folyadékgyülem ultrahang vizsgálat segítségével kimutatható, röntgenfelvételen a lágyrészmeszesedés látható. Általában a vállkörnyéki nyáktömlő gyulladásáról beszélhetünk (bursa subacromialis: vállcsúcs alatti, bursa subdeltoidea: delta izom alatti). A nyálkatömlő gyulladása (bursitis) közvetlen trauma, vagy krónikus túlhasználat, bakteriális fertőzés következtében alakulhat ki. A gyulladásos autoimmun megbetegedések (pl. rheumatoid arthritis (RA), SNSA: seronegatív spondarthritis, így az SPA) miatt is létrejöhet a gyulladás. Fej feletti munkát rendszeresen végzők között, az aktív sportolóknál: gerelyhajítók, kalapácsvetők között előfordulása gyakoribb.

Oka:
Trauma, túlzott megerőltetés, szakszerűtlen sportolás, meszesedés lehet.

Tünetek:
A bursa területén lokális duzzanat, bőrpír, nyomásérzékenység jelentkezhet. A környező izmok (váll csúcsán vagy a vállkörnyéki izmok) gyengülhetnek és az ízületek aktív és passzív mozgatása fájdalmat válthat ki. Panaszt okoz a kar oldalt történő emelése és kifele forgatása, fej fölé emelése. A fájdalom éjszaka is jelentkezhet, ezzel megnehezítve a páciens pihenését.

Kezelés:
A kiváltó tényező, illetve az alapbetegség kezelése fontos, (ha a tünetek kialakulásáért az autoimmun betegség a felelős). Nyugalomba helyezés, jegelés, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, kíméletes mozgás és mozgatás hozhat enyhülést.

Biceps hosszú fejének tendinitise (gyulladása)

A biceps izom, a vállövet az alkarral köti össze, feladata a könyök hajlítása és forgatása, illetve a felkar vállízületi stabilizálása. Az ín könnyen degenerálódik, gyakran gyulladás jön létre.
oka: nagy igénybevétel (pl. sportolóknál, fizikai munkát végzőknél), vagy az évek előre haladtával a korral összefüggő ín degeneráció következménye lehet.

Tünetek:
Biceps ín nyomásra érzékeny a felkarcsont felső-elülső részén (humerusfejnél). Ezen a területen duzzanat, vállfájdalom alakul ki, amely hirtelen mozdulatokra vagy terhelésre fokozódik. Jellemző lehet a kar gyengesége és izomfájdalom is előfordulhat.
Yergason- teszt: a beteg 90°-ban behajlított könyökkel és törzs mellé szorított karral ül, ellenállással szemben a tenyerét felfele az alkarját kifelé fordítja (flexió és supinació). Amennyiben a tünetek fokozódnak a teszt pozitív.

Kezelés:
Nyugalom, kímélet, fájdalomcsillapítás, helyi injekció.

Acromioclavicularis izület arthrosisa (AC)

Sok vállfájdalom hátterében AC ízület elváltozása áll. Nagy nyíró és nyomóerőnek kitett kis ízület, mely életünk során legkorábban mutatja a degeneratív elváltozás jegyeit, akár már 18-20 éves korban.

Oka:
Trauma, túlterhelés, foglalkozási ártalom.

Tünetek:
Túlerőltetés következtében horizontális instabilitás jöhet létre. Fájdalom és nyomásérzékenység jelentkezik az ízület területén, így a vállcsúcsi részen. A kar abdukciókor 90-130 fok között krepitál (recseg az ízület mozgáskor), kar forgatása és ellenoldali váll felé nyúlás (test előtti mozdulat) fájdalmat provokál.
Yocum-tesz pozitív, ha a beteg karja az ellenoldali vállon nyugszik, majd a könyökét megemelve a tünetek reprodukálódnak.

Kezelés: gyógytorna: manuálterápiás technika, váll helyzetének javítása, feszes izmok lazítása, megfelelő izmok erősítése, injekció.

szerző:
Némethné Szabó Edina gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon