Mit lehet tenni, ha későn került felismerésre a gerincferdülés? Előfordul, igen. A gerincferdülés (scoliosis) megbújik a ruha alatt, nem fáj, nem látszik, nem nézegeti senki a gyermek hátát feltűnő dolgokat keresve.

Sokszor nagyon későn veszi valaki észre, egy véletlen pillantás amikor lehajol a gyermek, egy tanár, egy ismerős, valaki, aki épp jó helyen jókor odanéz.

Ilyenkor már púpokat vesznek észre, ilyenkor a folyamat már előrehaladott. Kell foglalkozni a múlttal, igen, meg kell keresni, vajon mióta mehet a folyamat? Vajon volt-e, van-e valami apró jel egy korábbi fényképen? Ezek a jelek fontosak nekünk. Fontosak, hogy meg tudjuk ítélni, milyen lehet a romlás üteme, mire számíthatunk a jövőben.

Másrészt pedig a terápia szempontjából nem érdemes rágódni a múlton. Most kell fellépni, nagy erőkkel, a jelenlegi állapottal kell gyorsan a terápiát elkezdeni. Itt a gyorsaságon van a hangsúly. Gyorsan és sokat. Amikor egy görbülettel elkezdünk foglalkozni, az első fő cél, hogy képessé tegyük a javulásra a görbületet. Ez azt jelenti, hogy a görbületet körülölelő, úgynevezett lágyrészstruktúrákat kezeljük. Ezek alatt értem az izmok, a bőr, a bőr alatti kötőszövet, az ízületi tokok és szalagok állapotát. A csontozat elgörbülése miatt ezek a struktúrák a görbület bizonyos oldalain összezsugorodtak, más oldalain túlnyúltak és emiatt nem képesek a normál munkájukat végezni. A törzs bizonyos negyedeiben ezek az elváltozások sakktáblaszerűen váltakozva ellenkező oldalakon történtek meg.
Amíg ezek az elváltozások nem oldódnak, nem javulnak, nem tudjuk a csontozatot, a gerincoszlopot felegyenesíteni.
Ezek a zsugorodások a rossz irányba visszahúzzák a görbületet és fizikai akadályt képeznek a javulással útjában.

Mi szükséges ahhoz, hogy normalizálni tudjuk ezeket a zsugorodásokat, elváltozásokat? Leginkább idő!
A szövetek megváltoztatásához idő kell, minél több kezelési idő. Ha egy héten egyszer hozzányúlunk és a többi időben a rossz helyzetben léteznek, nincs esélyünk. A kulcs itt az intenzitáson van.

Emiatt is nagyon ajánlottak kiváltképp kezdő kezelések esetében az intenzív pogramok. Az intenzív szó itt napi töb óra kezelést jelent. Teljesen másképp néz ki és viselkedik egy izom, ha fél órát kezeljük és másképp ha már túl van a negyedik óra kezelésen. Sokkal szebb, erőteljesebb csontos korrekciót, például a bordapúp visszaforgatását lehet elérni a negyedik órában, mint az elsőben.

Össze sem hasonlítható eredméynek azok amiket egy egy hetes intanzív kezeléssel lehet elérni és azok amiket több hónapos napi otthoni tornával.

Miért éri meg? Mert egy nagy lökést ad a szervezetnek, egy olyan erős alapot ad az otthoni tornához mind a testi elváltozások, mind a motiváció területén, ami mással nem helyettesíthető. A gyerekek, de még a felnőttek is egy erős, megalapozott, új tartási érzéssel fejezik be az egy hetes programot, ami miatt nem tudnak már olyan könnyen visszacsúszni nap mint nap a rossz tartásukba. Ez szintén elősegíti, hogy meg tudjuk állítani a gerincferdülés önrontó folyamatát.

Még több információ a programról:

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon