A scoliosis (gerincferdülés) leggyakoribb típusa az idiopathiás scoliosis (IS), amely az összes scoliosisos páciens kb. 80–90% -át érinti. Az idiopathiás kifejezés jelentése: ismeretlen eredetű (Weinstein 1985, Konieczny 2013).
A többi 10-20% ismert eredetű scoliosis okai között lehetnek például veleszületett csigolyaeltérések, neuropathiás, idegi-izomzati vagy más típusú szisztémás betegségek. Az ismeretlen eredet az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően már egyre jobban tisztázottá válik, mégpedig a genetikai okok irányába. A kutatók több olyan genetikai eltérést mutattak ki amelyeknek megléte scoliosist eredményez.

Az idiopathiás scoliosist az időbeli megjelenése alapján a növekedésben lévő időszakaszban három alcsoportra osztjuk, amelyeket az első gerincferdüléses jelek észlelésének ideje határoz meg.
Az első csoportban, a legkisebbeknél, ahol a felismerés a 0-3 éves kor közé tehető, több fiú érintett, és legfőképpen a gerinc háti szakaszán alakul ki a görbület. A következő csoportba a 3-10 éves korosztály tartozik (juvenilis idiopathiás scoliosis JIS). Itt az esetek kb. 70%-ban igényelnek kezelést. Az itt kialalkuló scoliosis kimenetele rosszabb, mit a következő életkori csoportban, a 10 éves kor felett megjelenők esetében. A 10 éves kor feletti scoliosis (adolescens idiopathiás scoliosis AIS) a leggyakoribb típus. Itt a 11-12 éves életkor a döntő, ekkor mennek végbe olyan nagy mértékű és gyors növekedési folyamatok, amelyek előrehozzák a gerincferdülés megjelenését.
A következő fontos életkor maga a felnőttkor (adult). Itt statisztikai adatok alapján egy nagyobb mértékű (kb. 50 Cobb fok) scoliosis esetében évi egy fok rosszabbodással számolhatunk. A kései, úgynevezett degeneratív scoliosisként említett esetek problémái a posztmenopauza időszakára tehetők amelyet fájdalmak, csigolyaelcsúszások, instabilitások jellemeznek.

Összefoglalva, az életkori csoportosítás jelentősége abban rejlik, hogy a lehető legjobb terápiás irányt tudjuk meghatározni a páciens számára, illetve a scoliosis későbbi várható kimenetelét jobban lássuk és időben közbe tudjunk lépni a rosszabbodás megakadályozása céljából.

Horvát Krisztina
ISST-Schroth instruktor
vezető gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon