Kismilliószor halljuk a kifogásokat, miért nem sikerült épp a múlt héten tornázni.

Lássuk, hogyan tudunk segíteni Neked az akadályok legyőzésében!

Az első olyan mondatnál, ahol kimondjuk, hogy napi szinten tornáznod kellene a gerincferdülésed javításáért, sokan megrettennek.

Nem kell rögtön megijedni attól, hogy napi elfoglaltságod lesz. Igen, kellene minden nap egy olyan időtartamot tornázni, amitől már elvárható, hogy javulás alakuljon ki. Mert ezt szeretnéd ugye? Javulást.
Közben pedig ott van a kisördög, a lustaság, a motiváció hiánya, az időhiány és sorolhatnám még a kifogásokat.

A kérdés az, hogy mit szeretnél? Mint oly sokszor az életben. Érettségit szeretnél? – El kell végezned egy iskolát. – Néhány éven keresztül minden nap oda kell járnod, minden nap tanulnod kell. Ez az ára. Ha nem szeretnéd, nem kell csinálnod. Ja, hogy utána egyetemre sem tudsz menni? Hát igen, ez bizony ezzel jár. Lehetsz lusta, senki nem kényszerít. De nem lesz érettségi, nem lesz egyetem.

Ugyanígy gondolkodj a gerincferdüléssel kapcsolatban is. Javulást szeretnél? Ára van. Minden nap tenned kell, minden nap fejlődnöd kell. Mi a nyeremény? Egészségesebb hát, fájdalommentesség, az operációs rudak elkerülése és ezután jobb felnőttkor, sok-sok évre előre.

Tehát, tűzd ki a célt és ne azon nyavajogj, hogy tenni kell érte. Már kezdheted is.
Kezdheted kis lépésekkel. Már reggel felkelésnél csinálj néhány olyan nyújtó mozdulatot, amiről a gyógytornán megtanultad, hogy speciálisan a te hátadnak jót tesz. Vegyél fel a hétköznapi szituációkban korrigáló testhelyzeteket.

Ha a derekadnál van a fő görbület, állásnál, például amikor beszélgetsz valakivel, rogyaszd be a völgy oldali lábadat és engedd lesüllyedni ezt a medence oldalt (térdhajlítás). Ezzel felegyenesedik a görbületed, nyúlik a zsugorodott oldal és hogy jó hírekkel szolgáljak, senki nem fogja észrevenni, hogy te épp tréningezel, mert ugye egyébként is sokszor állunk egyik oldalon hajlított térddel beszélgetés közben. Ha a háti szakaszon van a fő görbületed, akkor a völgy oldala felé történő tolással tudod a görbületet egy felegyenesítettebb helyzetbe hozni. Például állásban próbáld meg a mellkasodat hozzá tolni a völgy oldali felkarodhoz és már meg is vagy. Ezeket a mozdulatokat végezheted egymás után ismételve, így mobilisabb tud maradni a görbület (akadályozod a beszűküléseket, a rosszabbodást), de alkalmazhatod kitartott pozícióként is.

Ezek apró korrekciók, amik mind mind akadályozzák a rosszabbodást és nem követelnek tőled nagy energiabefektetést, vagy odafigyelést.
Természeseten sok ilyen apró trükk van, amiket a gyógytornászoddal megbeszélve a saját eltéréseidre tudtok alakítani.

Ezután persze még mindig ott van a napi tréning, de hidd el, ha a pici dolgok már mennek és megszokottá válnak, nem lesz nehéz hozzászoknod a tornához sem.

Kitartást és javulásokat kívánok Neked!

Horvát Krisztina
gyógytornász, manuálterapeuta, ISST-Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon