A nordic walking az egyik legtöbb oldalról egészségesnek számító mozgáslehetőség napjainkban.

A friss levegőn való ritmusos mozgás nem csak az izmainkat edzi az egész testre kiterjedően, hanem a szív- és érrendszerünkre is nagyon jó hatással lehet. Mindez olyan terhelési szinten történik, amely nem terheli túl az ízületeket, a porckorongokat, a gerincet, így ideális azoknak, akiknek gerincproblémái vannak, vagy akik hosszabb kihagyás után szeretnének visszatérni a rendszeres mozgáshoz. A nordic walking mozdulatsora ízületkímélő, puha, kíméletes mozgásokat tartalmaz, mindemellett a keringési rendszerünket is edzi.

A helyes kivitelezést érdemes edzővel, kurzusok alkalmával elsajátítani. Ahhoz, hogy a terhelés ténylegesen ízületkímélő határokon belül maradjon, a lépéshossz, a talajra érkezés, a lépőmozdulatok, a testtartás és a botok helyes használatának kivitelezését tanulhatják meg az itt résztvevők. A megfelelő bothossz megállapítása az egyéni paraméterek alapján szintén hozzá tartozik az oktatáshoz.

Lipusz Judit nordic walking edzővel, rekreációs trénerrel beszélgetek a Finnországból származó sport jótékony hatásairól.

Judittal évek óta ismerjük egymást, régóta oktatója a témának. A lelkes hozzáállásával, tapasztalatával sok hozzá fordulónak tudott már segíteni. Judit, mi indított el téged ezen az úton?

Mintegy tíz éve egészségügyi problémáim miatt meg kellett változtatnom a sportolási szokásaimat. Nevezetesen két porckorong sérvem miatt súlyos, sok fájdalommal járó állapotba kerültem, nem tudtam régi sportomat az asztaliteniszt folytatni, de a napi ülőmunkámat sem tudtam ellátni. Szerencsére eljutottam a Scolineába és hála a ti segítségeteknek, a gerincsérvet kezelni tudó gyógytornával fokozatosan meg tudtam gyógyulni, a gerincműtétet el tudtam kerülni. Amikor találkoztam a nordic walkinggal, azonnal megtetszett, sok lehetőséget láttam benne. A sportoktatás gondolatával is már régóta kacérkodtam, több sportágban is van jártasságom, de a nordicot kipróbálva hamar eldöntöttem, hogy ezt fogom magasabb szinten megtanulni és oktatni is. Hasznos lehetek, tudok segíteni másoknak és nekem is egészséges lesz.

Mit tartasz a nordic walking legfontosabb tulajdonságának?

A szabad levegőn a szervezetre egyidejűleg gyakorolt rendkívül sok pozitív hatást, ezáltal jó közérzet és pozitív életérzés lehetőségét

Mit tanácsolsz azoknak, akik gerincproblémákkal fordulnak a nordic walking felé?

A nordic walking kialakult gerincproblémák mellett is űzhető, bátran próbálják ki. Megerősítésképpen mindig kérjék az orvosuk, gyógytornászuk tanácsát is a sportolás megkezdésére vonatkozóan. A hatékony és biztonságos sportolásért az alapokat érdemes edzőtől elsajátítani.

Tudod Judit, azon gondolkodtam el, hogy a korábban már hátfájdalmakat átélt páciensek sokszor félnek a mozgáshoz, sportokhoz való visszatéréstől, ami minél tovább húzódik, annál több káros hatást von maga után. Az inaktivitás az izomrendszer gyengüléséhez, a gerincet stabilizáló izomzat alul terheltségéhez, így a problémák kiújulási lehetőségének emelkedéséhez vezethet. Segíthet-e a nordic walking a félelem leküzdésében?

Mindenképpen igen. A kulcs a helyes bothasználatban rejlik, melynek megtanulásával gerinc- és ízületkímélő módon lehet gyalogolni. Ha a gerincet kímélve eddzük a hátizmokat, jó eséllyel a hátfájdalmak kialakulását is elkerülhetjük. A terhelés fokozatosan emelhető, mindig csak annyit, amennyitől még nem fáj a hát, ebben az időtartományban dolgozunk. Ezalatt az idő alatt a nordicozás komplex mozgatja át az egész testet, egyidejűleg az izmok kb. 90 %-át, így az izomrendszer általános gyengülése ellen, hatékony segítség. Senki sincs inaktivitásra ítélve, bátran vissza lehet térni a mozgáshoz. Nordic walkingozni a rehabilitáció egészen korai szakaszában, kis intenzitással is lehet és ez esetben is nagyobb sport értéke lesz a botos mozgásformának, mint egy sima séta. Ez ügyben élő példa is vagyok, hiszen a rendszeres nordicozással karbantartom magam, van egy elég jó állóképességem, elkerülöm a hát- és derékfájást, a porckorongsérveim rakoncátlankodását, a tartós ülőmunkát pedig sokkal jobban bírom, mint korábban.

Hogyan alakítjátok ki az ízületek optimális terhelését a tréning alatt?

Az ízületek állapota egyénenként változó. Valamennyire mindenki tudja terhelni az ízületeit, ehhez hozzájön még az, hogyha helyesen használja a botokat a gyalogláskor, a testsúlya 30%-ától mentesíteni tudja főként a csípő- és térdízületeit, így azok terhelhetőbbé válnak. Vagyis vagy hosszabb távot, vagy intenzívebben tud egy bizonyos távot gyalogolni anélkül, hogy megfájdulna a térde vagy a csípője.

A gerincproblémák mellett milyen típusú elváltozások esetében lehet ideális ez a sport?

Váll-, térd-, csípőízület elváltozásai, tartós ülőmunka ártalmai, de más, a legtöbb kialakult betegség mellett űzhető sport.

Milyen formákban kaphatnak oktatást tőled a résztvevők? Van-e lehetőség rendszeres edzésekre?

Most a pandémia idején népszerűek az egyéni és páros oktatások, egyébként csoportos oktatások keretében is remekül el lehet sajátítani a nordic walking alaptechnikáit, amelyek lépő-, futó- és ugrótechnikák, különféle lépéskombinációk.

Az alaptechnikák ismeretében bárki önállóan is hatékony és változatos gyalogló edzéseket tud összeállítani magának, de csoportos edzésekre is eljöhet, ha még szeretné kicsit tökéletesíteni tudását és szívesebben sportol csapatban. Az edzéseken az állóképességek szerint differenciálunk, sokszor két csoportban haladunk, hogy ezzel is jobban kielégíthessük az igényeket. Oktatásokat általában havonta tartunk, edzéseket minden héten. További információk: www.nordicwalkingalapok.hu

Szívd magadba az energiát és nordic walkingozz a testi-lelki egészségedért! Mindenkit szeretettel és szakmai felkészültséggel várunk!

Köszönjük Judit, kívánunk neked és a veled nordicozóknak további sportos-egészséges pillanatokat!

Horvát Krisztina gyógytornász, ISST – Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon