Milyen problémákat okoz a vállfájdalom?

A vállfájdalom leggyakoribb oka a vállat körülvevő ínak, a rotátor köpeny izomrendszerének (ROK) és a biceps ínának degenerációja, gyulladása. Idővel az érintett ínak vongálódnak, felrostozódnak, becsípődhetnek, kialakulhat meszesedés, nyáktömlő gyulladás (bursitis). A lágyrészkárosodás végeredményeként erős vállfájdalom, jelentősen beszűkült felső végtag mozgások alakulhatnak ki.
A befagyott váll (adhezív capsulitis) az ízületi tok zsugorodásával járó állapot, sokszor az ötödik évtized környékén jelentkezik, valamilyen vállprobléma következményeként. A gyakran erős, elviselhetetlen tünetek sok esetben befolyásolják az alvást is. A folyamat előrehaladtával egyre nagyobb mértékben nő a mozgásbeszűkülés, mely meglehetősen nehézzé teszi a kar emelésivel járó hétköznapi mozgásokat.


Előfordul, hogy lassan, fokozatosan alakul ki a mozgáspálya beszűkülése, általában a beteg észre sem veszi a mindennapi mozgások során, hogy valami gond van.
A fájdalom megjelenik a rutinszerű karmozgásokban, fokozatosan egyre több tevékenység válik kellemetlenné. Egyes mozdulatokra azonnal, hirtelen ízületbe nyilalló érzés keletkezik. Csizma húzás, táska hordás, kutyasétáltatás a vállban széthúzó erőként jelentkezhet, de asztalra könyökléskor, alvás alatt vállra forduláskor, azaz nyomásra, kompresszióra is jelezhet a vállprobléma. Nehézséget jelent a kar hátrafelé, törzs mögé menő mozgása, mint az öltözködés, mosakodás, nadrágzsebbe tett kéz. Gond lehet a kar fej fölé emelése, így a fésülködés, hajmosás, fregolira teregetés. Probléma lehet a karemeléssel járó sportoknál is, mint a tollaslabda, röplabda, tenisz… Takarításkor az asztal, polc törlése, vasalás, biztonsági öv bekötése vagy futószalagra pakolás, azaz a test előtti (horizontális síkban) kivitelezett karmozgás adhat tünetet.
Máskor hirtelen, hevesen kezdődik a betegség, ilyenkor a kar oldalra emelése (abdukció) csak 70-80 fokig vihető ki. Ha a kar emelése nem megy, sokszor a váll felhúzásával, törzs elhajlásával próbál kompenzálni a páciens, de a mozdulatot már így sem képes teljes mértékben végrehajtani.

A betegség lefolyása:

1. Kezdeti időszak jellemzője a diszkomfort érzés. Kényelmetlen, fura jelek, nincs igazi nagy fájdalom, lehet nem is fáj a kar a test melletti mozgások alatt. Ilyenkor még nem kezdődik el a kezelés, hiszen sokszor nem is figyelünk fel az figyelmeztető jelekre, holott a hamar elkezdett gyógytornával elkerülhető lenne a további romlás.
2. Fájdalmas fázis. Nem ritka az igen erős diffúz, elviselhetetlen, akár állandó jellegű, hasogató fájdalom megléte még éjszaka is. Minden mozdulat egy megpróbáltatás, így a védekező megoldás a panaszt okozó mozgás elkerülése. Ennek az a következménye, hogy a karmozgások számottevően beszűkülnek. Jelentősen lecsökken a kar kifele forgatása (kirotáció), oldalra emelése (abdukció), előre emelése (flexió) és befele forgatása (berotáció). A kar mozgásainak akadályozásával a felső végtag elveszíti a megszokott hétköznapi funkcióját.
3. Kialakul az ízületi merevség. A merev vállban a fájdalom ugyan csökken vagy megszűnhet, de a kar funkciója nagymértékben rosszabbodik. Ekkor már akár egy üres pohár megemelése, ablaknyitás, kilincslenyomás, szekrény kinyitás, fiók kihúzás-betolás, újság olvasás, nadrágfelhúzás, ruhapakolás, könnyű válltáska viselése, telefonálás, vezetés is komoly nehézségekkel jár. Kezelés nélkül az egyre romló karmozgások meglehetősen korlátozzák a mindennapi tevékenységeket.
4. Oldódás vagy gyógyulási fázisa, amely folyamat évekig is eltarthat, így az időben elkezdett mozgásterápia nagy jelentőségű a megelőzésben, illetve a további funkcióvesztés elkerülésében.

Hogyan kezelhető?

Orvosi oldalról az injekció, gyulladáscsökkentő gyógyszerek adása a fájdalom erősségének megfelelően hozhat javulást. A mozgásterápia oldaláról az aktív és passzív gyakorlatok segítségével
Kezdetben kiemelt szerepet kapnak a fájdalomcsillapító technikák, a mozgástartomány növelésére a passzív átmozgatás, vezetett aktív mozgatás, manuálterápiás fogások, lapocka mobilizáció.
A gyógytornász segítségével a további mozgásbeszűkülés megakadályozása, a kar mozgásainak visszaállítása, az ízületi funkció helyreállítása és fenntartása a cél. Kiegészítésként alkalmazható kineziológiai tapasz, mely elősegíti a fájdalom csökkenését, a mozgás helyes kivitelezését, valamint támasztékot, mechanikus korrekciót biztosít.
A gyógyulás egyénenként változó, sok esetben pár hónap kezelés után számottevő javulás várható, de mindenképp gyorsabb, ha a páciens a betanult, aktívan végrehajtható gyakorlatokat otthonában naponta többször ismétli. A torna megtanulható, gyógytornász segítségével az online konzultáció alatt elsajátítható és ennek segítségével megőrizhetők, illetve javíthatók a váll mozgásai.

Némethné Szabó Edina
Maitland manuálterapeuta, gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon