Te melyik fázisban vagy?


1. Még nem tudok róla fázis
2. Tudom, de nem akarok tudni róla fázis
3. Régóta tudom és most megijedek, hogy mi lesz velem fázis

Mindegyikben tudunk segíteni, de nem mindegyikben sokat. Az első fázisban, amikor még nem tudsz róla, de már ott kanyarog a gerincedben a görbület, igen, itt tudnánk a legtöbbet segíteni. Ehhez viszont az kell, hogy felfedezze valaki. Ezért kérd meg anyukádat, hogy 11-13 éves korod környékén havonta egyszer nézze meg a hátadat álló helyzetben és lehajlás közben. Ha bármi asszimmetriát lát a jobb és a bal oldalad között, mutassátok meg ortopéd orvosnak.

A második fázis az, ahol sokat tudunk neked segíteni. Biztosan váratlanul ért ez a dolog. Hidd el, megértünk. Nem is tudod elképzelni, közöttünk terapeuták között hányan vannak akik átmentek ugyanezeken a fázisokon. Igen, sokan gerincferdültek vagyunk mi is, ki kisebb, ki nagyobb mértékben. Sokan közülünk ezért választották a gyógytornász szakmát, hogy most segíthessenek neked.

Ebben a „nem akarok tudni róla fázisban” az a legfontosabb, hogy ne érd el a következő fázist, ahol már túl késő ahhoz, hogy segítsünk. Ha most homokba dugod a fejed, akkor tényleg lehet mitől félni néhány hónappal, vagy évvel ezután. Viszont, ha összeszeded a bátorságod és szembenézel ezzel a kihívással, együtt meg tudunk vele küzdeni. Gondolj csak bele, régebben nem volt terápia. Most van. Ettől félnél? Csak tornáznod kell és lehet, hogy egy korzettet hordani. Nézd meg mit jelentenek ezek. Tájékozódj, kérdezz bennünket bátran. Sokkal jobb tudni, hogy mi a helyzet, mint félni az ismeretlentől.

A harmadik fázis a valószínűleg késő ahhoz, hogy sokat segítsünk. A gerincferdülés történetében van egy olyan időszak, amikor még puhábbak a csontjaid, így van lehetőségünk formálni őket. A gerincferdüléssel ezek a puha csontok olyan aszimmetrikus terhelést kapnak, ami sajnos a növekedésükre rossz hatással van, így deformálódhatnak. Ha ezt az időt a „nem akarok tudni róla” fázisban eljátszod, nem fogunk tudni egy bizonyos mérték után már segíteni a kialakult helyzeten.

Gondold át, hogy mit szeretnél. Egyenes, egészséges hátat az elkövetkezendő évtizedeidre, vagy folyamatos aggódást, fájdalmakat, problémákat. A lényeg, hogy ne gondolkodj sokat, dönts és vágj bele. Mi támogatni fogunk.

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon