Funkcióspecifikus fizioterápiás kezelési forma a gátizom – záróizom dysfunkciók kezelésében.

A medencealapi izmokat még napjainkban is sokan testünk egy ‘elfelejtett’ területeként tartják számon. Míg nálunk gyakorta tabu, más kultúrákban sokkal nyitottabban kezelik a témát. Pedig az odafigyelés, medencealapi izmaink karbantartása mind már kialakult kellemetlen tünetek kezelésében, mind pedig ezek megelőzésében nagyon fontos.

Az emberi filogenezis folyamán a négy lábról két lábra állás, a felegyenesedett tartás miatt a medencealapi izomzat feladata alapvetően megváltozott. A belső szervek tartása, a hasüregi nyomás változásaihoz való adaptáció erre a relatív kis izomterületre hárult. Ebből az anatómiai helyzetből kifolyólag bizonyos terhelések, sérülések az izomzat túlterheléséhez, hiányos működéséhez vezetnek, ami akaratlan vizelet-, és székletvesztésben, szexuális problémákban nyilvánul meg. A fizioterápiás kezelés fontos szerepet játszik mind a záróizomproblémák, mind a kóros vizelési, székelési inger miatti akaratlan vizelet, székletvesztés esetén.

A terápia során a funkcionális, reaktív, reflexszerű izomösszehúzódás kiváltására törekszünk. Az anatómiai, élettani ismeretek, a medencealapi izomzat rekeszizommal való működési összhangjának ismertetése és a különböző reflektórikus izomösszehúzódások kiváltásának megéreztetése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapi élet mozgásainak elemzésére, terápiába való beépítésére. A programhoz tartoznak labdával történő gyakorlatok, köhögési tréning, tanácsadás mind a vizelet-, mind a székletürítés időpontjának tudatosan történő befolyásolására. Vérkeringésjavító módszereket alkalmazunk a vizeletelvezető rendszert körülvevő szövetek tonizálására és a záróizmok erejének növelésére. A kezelések során nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre, a rendszer mindennapi életbe való beépítésére.

A módszer segítséget nyújt továbbá a szülés előtti és utáni problémák kezelésében. A szülés előtti időszakban a derékpanaszok, vizeletürítési problémák kezelése kerül előtérbe. A szülés utáni időszakból kiemelendő a hasizmok szétnyúlt helyzetének, az úgynevezett rectus diastasisnak a terápiája. A hasizmok speciális, korrekciós helyzetű megerősítésével törekszünk a fiziológiás állapot visszanyerésére.

A gátizomtréning segítséget nyújt:

– stressz-, és késztetéses inkontinenciánál
– kóros vizelési inger esetén
– urogenitális szervek sűlyedésénél
– menstruációs problémák, székrekedés esetén
– gynecologiai, urogynecologiai, urológiai és proctologiai oprációk előtti és utáni állapotban
– szülés előtti és utáni állapotban
– kedvezően befolyásolja a szexuális életet.

Az inkontinencia

Terapeuták

Horvát Krisztina

A Scolinea rendelő alapító tagja, Schroth terapeuta, Magyarország egyedüli hivatalos Schroth instruktora, Maitland manuálterapeuta, Földi nyirokterapeuta, Modern Scoliosis Terápia képzés oktatója, Semmelweis Egyetem Gyógytornász Szakának meg