A scoliosis (gerincferdülés) különböző életkorokban tűnhet elő a tüneteivel, sokszor a szülők elbeszélése alapján a “semmiből”. Maga a betegség az esetek nagy százalékában genetikai eredetű. Szintén nagy százalékban 11-12 éves kor körül jelennek meg az első tünetek. Ha mégis korábbi életkorban jelenik meg, a kimenetel és a terápia is megváltozik.

A gerincferdülés korrekciójára hivatott Schroth terápia összetettsége megkövetel egy bizonyos érettségi szintet a gyermektől. Ez általában kb. 7-8 éves korra alakul ki, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy például 5 éves gyermekkel a Schroth elvek alapján dolgozni és elérni a gerincferdülés javulását.
Ehhez más hozzáállásra, több kreativitásra és életkori specialitások figyelembe vételére van szükség a gyógytornásztól. Személy szerint a legfiatalabb páciensem akivel Schrothtal együtt tudtam dolgozni, 4 éves volt. Ezek a kicsi gyermekek még jobban igénylik a játékosságot, a szakmai oldalt tekintve pedig nem a felszólításon alapuló foglalkozást hozzuk előtérbe, hanem a reflektórikus úton működő izommunkát.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Olyan helyzetekbe, játékos pozíciókba hozzuk be a gyermeket, ahol azok az izmok és olyan módon aktiválódnak, ami a scoliosis javításához, felegyenesítéséhez szükséges. A gyermek sokszor észre sem veszi játék közben, hogy épp egy tornagyakorlatot végez. Ahhoz, hogy eközben az izomfeszítéseket a lehető legjobbá tudjuk változtatni, sokszor használunk kiegészítő eszközöket, tornalabdákat, különböző formájú gumi, valamint stabil tornaeszközöket.
Ebben az életkorban még többet tanítjuk a szülőket is arra, hogy otthon hogyan tudnak segíteni a gyermek terápiájában. Útmutatásokat kapnak a hétköznapi életet illetően, a napi rutinmozdulatok kialakításában, a folyamatosan felmerülő kérdésekben.


A tanulni vágyó gyógytornászokat pedig tovább képezzük a témában a “Scoliosis Terápia Speciál” tanfolyam keretein belül. Itt megismerhetik azokat az alapokat, amivel a kisgyermekek kezelését a jó irányba lehet vinni, speciális tornaprogram feladatait sajátíthatják el és egy olyan hosszú távú programot tanulnak meg a kicsik számára összeállítani, amivel ők a scoliosis következményes tünetei nélkül mehetnek bele a serdülő korba.

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon