Mi a szerepe a ki- és belégzésnek a gerincferdülés romlásában?

A gerincferdülés (scoliosis) esetében a gerinc csavarodása miatt a mellkas az egyik oldalon besüpped, a másik oldalon kidomborodik.
Ez az elváltozás az úgynevezett bordapúp és bordavölgy. A mellkas formaváltozása magával vonzza a tüdő munkájának megváltozását, a bordapúpba könnyebben, a bordavölgy területére pedig a bordák tüdőre való nyomása miatt nem tud elég levegő jutni. Ez a folyamat már egészen a kezdetekkor, kb. 20 Cobb fokos gerincferdülésnél elkezdődik, és úgynevezett scoliotikus légzésként tartjuk számon. Miért fontos ez? Mert innentől fogva a tüdő így fog működni. Egyre több levegő kerül a bordapúp területére, ami tovább fokozza ezt az eltérést és így konkrétan rontja tovább a gerincferdülést.

Mi a teendő?

A terápiában alkalmazott úgynevezett korrekciós légzéssel a bordavölgyet kiemeljük, növelve ezzel az ide áramló levegő mennyiségét és csökkentve ezzel a bordapúp további csavarodását. A fontos ebben azonban nem csak a terápia, hanem a mindennapi élet, hogy a páciens amikor csak eszébe jut, próbáljon így lélegezni. Az utcán, az iskolában, a munkahelyen. A szervezetnek így lehetősége nyílik az új, jobb légzéstechnikához való hozzászokáshoz és ezzel a gerincferdülés romlásának akadályozásához.

szerző:
Horvát Krisztina gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon