A gerincferdülés kialakulásának kezdetén kis eltérés esetén előrehajláskor tűnhet fel először az elváltozás, valami nem teljesen egyforma a törzsön, mintha lenne valami kis kiemelkedés az egyik oldalon. Később, a gerincferdülés romlásával normál testhelyzetekben, felöltözve is észrevehetővé válik az úgynevezett bordapúp, és az akkorra már nagyobb mértékű görbület. A szülők általában csak ekkor veszik észre, hogy valami nincs rendben.

A scoliosis, avagy gerincferdülés megváltoztatja testi képet. Háti csigolyák érintettsége esetén, azok először oldalirányban elhajolnak, azután ellenirányba elcsavarodnak. A folyamatban kezdetben pár csigolya, később több is részt vesz. A csigolyákhoz kapcsolódó bordák követik ezt az elmozdulást, így kialakul a bordapúp, amely már szembetűnő elváltozás a laikus számára is. A mellkason elöl és hátul is megjelenik a bordapúp.

Hátul a törzs egyik oldalán hátrafelé kiemelkedés, púp, a másik oldalon, bemélyedés, úgynevezett bordavölgy alakul ki. Ahogy deformálódik a mellkas, úgy elöl is látható a behúzódás, a szűk oldal és az elülső bordapúp képében.

A mellkas formájának megváltozása a tüdőre is hatással van. A bordapúp területén a tüdő aktívabban tud működni, könnyebb a légcsere. A bordavölgy területén az adott oldali tüdőfél nyomás alatt van, így nem tud megfelelően tágulni, a légzés itt nehezebben megy végbe. Egy bizonyos idő elteltével a szervezet a könnyebb utat választja, azt a tüdőfelet használja jobban, amelyik könnyebben tud tágulni, ezáltal növelve a bordapúp méretét.

Ez az önrontó folyamat sajnos egészen korán elkezdődik, ha a gerincferdülés számokkal mérhető paramétereit nézzük, már 20 fokos görbületnél.

A kezelés tekintetében az egyik legjobb terápiás lehetőség a kezünkben az úgynevezett korrekciós légzés, ami a bordavölgy és más, esetleg a derékszakaszon kialakuló völgyek kiemelésére hivatott.

A mellkas besüllyedt részébe vett levegő a bordák kiemelése révén egy visszacsavaró hatással bír a csigolyákra. Ez a típusú légzőgyakorlat hatással lehet a túloldali bordapúp csökkenésére, ezáltal a testkép javítására.

A légzés helyszínének megéreztetésére, a korrekt bordapúp visszacsavarás megéreztetésére és betanítására segítségünkre lehetnek az úgynevezett rizszsákok.

A gyógytornász által beállított, rizszsákokkal rendezett fekvő helyzetben a páciens kellő figyelmet tud fordítani a bordavölgy megfelelő tágítására, az így nyert korrekciós helyzet egyre hosszabb ideig történő megtartására. Ezzel egyidejűleg el tudja kezdeni a bordapúp feszítésének, visszacsavarásának megérzését és gyakorlását.

A bordapúp javítása azonban nem csak ebből az egy irányból kell hogy megtörténjen. A görbület kinyitásával, a gerinc nyújtásával szintén segítjük ezt a korrekciót, ami hatással van a csigolyák hosszú távú visszacsavarodására.

A gyógytornász eszköztárában a gerincferdülés gyógytornájában emellett a kézzel végzett mobilizációs fogások alkalmasak a helyes mozgásirányok elmélyítésére, valamint a nyújtó hatás megvalósítására.

A gyakorlatok alatt a terapeutának lehetősége adódik a gerincferdülés paramétereihez igazított többféle korrekciós fogás alkalmazására, mellyel a mellkas, mint törzs blokk korrekcióját segíti.

A gerincferdülés során a csavarodás melletti legfőbb eltérés az oldalirányú görbület, ami gyakorlatilag az egyes csigolyák oldalra csúszása következtében alakul ki. A gyakorlatok kiinduló helyzetét ennek az oldalra csúszásnak megfelelően az ellenirányba állítjuk be, ezzel nagyobb erővel hatunk a görbületre, annak kinyitása érdekében. Több mozdulatot, többféle testhelyzetet alkalmazhatunk, melyek során a gerinc korrigált helyzetében az izomzat bekapcsolásával törekszünk stabilizálni a már elért helyzetet.

Már az első gyógytornász vizsgálat alkalmával tájékozódunk a görbület elmozdíthatóságáról, rugalmasságáról. Eldöntjük, melyik irány a legcélravezetőbb, melyikkel tudunk a legjobban hatni a bordapúpra. A kezelési terv felállítása után a megfelelően felépített terápia és a jól együttműködő, kitartó páciens együttes munkája hozhat eredményt. Meg kell jegyezni, hogy a kismértékű bordapúp kezelése, még idejében felismerve és célzottan kezelve sokkal jobb eredményt hozhat, mint a már több éve kialakult, merev görbület javítása. Nagyon fontos emiatt, hogy még idejében kerüljön felismerésre, majd azonnal ezután kezelésre gyógytornával a gerincferdülés.

szerző:
Némethné Szabó Edina gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon