Amikor először meghallja ezt a diagnózist a szülő – gerincferdülés, scoliosis-, már sokszor késő. Késő ahhoz, hogy azt mondhassuk, semmi baj, késő ahhoz, hogy nyugodtan tovább lehessen lépni, késő ahhoz, hogy biztosak lehessünk, gyermekünk fémrúd nélkül a hátában fogja megélni a felnőtt kort. Mi az amit ilyenkor tehetünk, mi az amivel ellenállhatunk, amivel megmenthetjük, amivel egyenesíthetjük? A gerince a nap 24 órájában görbült, ami önmagában egy önrontó folyamatot jelent egészen korántól már. A 24 órából olyan sokat amit csak lehet, át kell vinnünk egyenesbe, a gyermek gerincének a lehető legtöbb időt egyenesben kell töltenie.

Miért kezd el egyáltalán „elgörbülni” a gerinc?

Az esetek nagy többségében 11-12 éves korban kezdenek el a tünetek látszani, ami azonban nem jelenti azt, hogy a probléma nem volt jelen a korábbi életkorokban is. A legnagyobb számban előforduló gerincferdülés, az úgynevezett idiopathiás scoliosis (ismeretlen eredetű) okait folyamatosan vizsgálják a tudósok. Az utóbbi évek vizsgálatai alapján kikristályosodott néhány genetikai eltérés jelenléte mint ok, a folyamatban. Amennyiben ezeket a genetikai rendellenességeket nézzük, bizonyos tesztekkel és meghatározott paraméterek között meghatározható, hogy mennyire előrehaladó folyamatra számíthatunk (ScoliScore nyálteszt). Sokszor aggódnak anyukák azon, hogy bizonyára ők voltak a hibásak, mert nem figyeltek oda, hogy a gyermek egy oldalon hordta a táskát, vagy nem sportoltatták eleget és hasonló dolgok.

Mindenki megnyugodhat, amennyiben a genetika eltérés az ok, mindegy, hogy hogyan hordta a táskát, vagy mit, mennyit sportolt a gyermek, okként ez nem mondható ki a gerincferdülés megjelenésében.

A gerincferdülés kezelésének kulcsa a korai felismerés és az, hogy gyorsan lépéseket teszünk a romlás kivédésére és a javítás irányába. Ezzel a céllal indítunk úgynevezett intenzív gerincferdülés kezelési programokat, a különböző életkoroknak megfelelően különböző intenzitással.

A korrekciók szempontjából a legjobban működő gerincferdülés tornaprogramunk az egy hetes Intenzív Gerincferdülés Rehabilitáció – az úgynevezett Inger program az ambuláns és a bent fekvő gerincferdülés kezelési formát ötvözi megemelt intenzitásban.
A program 1 hetes ütemekben napi 5×45 perc kezelésből áll.
Ezalatt az idő alatt képes leszel biztonsággal elsajátítania számodra megfelelő gyakorlatokat, a gyakorlatokhoz szükséges személyre szabott törzs-és medence korrekciókat, beállításokat, feszítéseket.
Az emelt intenzitásnak köszönhetően gyorsan, napról napra fejlődik a testtudat, leginkább a gerincferdülés miatti „ferde“ testérzékelés korrigálásának irányában. Képessé válsz a saját testi elváltozások, elcsúszások, elcsavarodások kiigazítására, ezek kontrollálására, ami majd az önállóan végzett otthoni tornában fogja a legnagyobb segítséget nyújtani Neked.
Annak érdekében, hogy a korrekciós hatás a hétköznapok folyamán érvényesülhessen, életmódbeli tanácsokkal látunk el. Speciális korrigált testhelyzeteket tanítunk, melyek a gerincferdüléses tartással ellentétben segítenek megelőzni a további romlást.

A szülők számára adott a lehetőség a gyermekkel való közös terápia betanítására. Az órák alatt külön kérjük a szülőket, hogy vegyenek részt a programban és sajátítsák el azokat a fogásokat, amelyekkel az otthoni tornában a gyógytornász kezét tudják helyettesíteni.
Óriási motivációs példamutatással bír a gyermek felé, amikor látja, hogy a szülő, bár nem ő a gerincferdült, mégis aktívan részt vesz a folyamatban.

Az órák alatt terápiás célzattal végzünk különböző nyújtási, és manuális technikákat mind a korrekciók létrehozása, mind ennek megtartása céljából. A terápiás időtartam előre haladásával egyre szebb korrekciókat tudunk a gerincen, illetve a törzsön elérni, ami ott a helyszínen néhány óra leforgása alatt bizonyítja a javulási lehetőségeket, ezzel szintén szintén adva a motivációban.

Nagy szerep jut a légzésterápiának is a folyamatban, ahol a merevebbé vált mellkas mobilizálása, a bordavölgy tüdőterületének erőteljesebb átlélegeztetése az elsődleges cél. A terápia kiemelkedően fontos elemével, az úgynevezett korrekciós légzéssel lehetőség nyílik a gerincferdülésnek megfelelően megváltozott, a romlást elősegítő légzési mód leépítésére, az eddig kevésbé lélegeztetett tüdőterületek aktivizálására. A megsüllyedt területekre irányított légvételekkel a csigolyák és a bordák csavarodását, tehát az esztétikai képet rontó bordavölgy és bordapúp közötti szintkülönbséget csökkentjük, illetve az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ is korrigáljuk.

A gerincferdülés korrekciójának, javulásának sikeressége a gyakorlatok komplexitásában rejlik. Különféle aszimmetrikus helyzetekkel a törzs izomzatának meghatározott részében váltunk ki izomfeszítéseket, s végül ebben a korrigált testhelyzetben izomerősítést alkalmazunk a kialakított állapot stabilizálására.

A terápia hatóidejének növelése érdekében olyan tartási automatizmusokat alakítunk ki a páciensnél, amelyek a játék, a munka, a szabadidős tevékenység, vagy akár alvás közben is a korrekció irányába hatnak. Az optimális tartásra való odafigyeléssel a gerincferdülés önmagát önmagát rontó hatását tudjuk csökkenteni, a megfelelő ideig ható korrekciós ingerekkel pedig idővel a testtudat és testtartás is „átprogramozódik”, természetessé válik.

A program elején és végén történő fotó kontroll a már egy hét után mutatja a testképen bekövetkező változásokat, ami szintén nagyon erős motiváló tényező az egész terápiában.

Külső testképen felfedezhető változások a törzs két oldalának szimmetriájában, a felegyenesedettebb gerinclefutásban, az oldalra kicsúszott medence helyzetének normalizálódásában, a medence és törzs egymáshoz viszonyított helyzetének optimalizálódásában figyelhetők meg leginkább.
Az egy hetes kezelés eredménye az elkövetkezendő időszakban kis odafigyeléssel és a megszokott napi tréninggel szinten tartható, sőt tovább javítható.

Amennyiben a napi 5 kezelés túl sok lenne, például kisebb életkor (5-6 év) esetében, a számukra kisebb intenzitásban, napi 2 alkalom, illetve a 8-10 éveseknek napi 3 alkalom kezeléssel tudjuk biztosítani a programot. Arról, hogy egy gyermeknek, vagy felnőttnek melyik program ideális, illetve a kitűzött cél melyikkel valósítható meg a leginkább, arról előzőleg konzultálunk. Kérdések esetén az info@scolinea.hu e-mail címre küldött érdeklődés formájában várjuk a jelentkezésedet.

Horvát Krisztina

vezető gyógytornász, ISST – Schroth instruktor


Attachment

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon