A gerincferdülés (scoliosis) kezelésében nagyon fontosak számunkra, terapeuták számára azok az időszakok amikor a nagyobb növekedések történnek a gyermeknél. A gerincferdülés első kívülről látható megjelenése általában, az esetek többségében a 11-12 éves korra tehető. Ez az időszak a gyermek fő növekedésének az időszaka. Ha a gerincferdülést idejekorán észreveszik és elkezdődik a terápia, a gyermeknek a legjobb esélyei vannak arra, hogy a növekedési időszakban ne romoljon tovább a gerincferdülése. A serdülőkorban felgyorsul a gyermekek növekedése, a 10-16. életév között 10-30 centimétert is nőhetnek.
Ebben a legnagyobb ütemű, úgynevezett növekedési lökésnek nevezett időszakban a legveszélyeztetettebbek a gyermekek a gerincferdülés rosszabbodására. A betegség nagyobb százalékban lányokat érint, az ő életükben ez a kritikus időszak a 11-13 éves kor körülre tehető. Ez az időszak után a növekedés üteme újra lecsökken.

Tegyük fel, hogy jó időben felismert gerincferdülés esetén a gyermek végzi a gerincferdülés korrekcióját biztosító két terápiás feladatot, hordja a számára elkészített korzettet, és rendszeresen végzi a Schroth tornát. Egyszer csak eljön a nyári időszak, a korzett hordása egyre több nehézségbe ütközik, a torna rendszertelenné válik, utazások, táborok, szabadidős programok megváltoztatják az eddig megszokott napirendet.
A korzett sokszor lekerül a gyermekről, a táborokban nem tornázik és egyre többször el is felejti a saját mindennapi beállításait amit rendszeresen végzett azelőtt. Mindemellett a szervezetünkben zajlanak olyan jellegű folyamatok amelyek miatt a nyár kedvez a növekedésnek. A gyermek korzett és terápia nélkül észrevétlenül a görbe helyzetbe nő tovább....

Eljön a szeptember és amikor vissza akarunk állni a régi kerékvágásba, vesszük észre, hogy a folyamat romlott... Nagyon sokszor látjuk ezt a szeptemberi terápiába való visszatéréskor a gyermekeken. A még nagyobb probléma csak ott lesz, hogy ezt a rosszabbodást, már nehezebb kijavítani, mert a gyermek csontjai időközben keményedtek, az izomeltérések erősödtek, a korrekciókat sokkal nehezebb elérni velük, mint a nyár előtti időszakban.

Ezt megelőzendő ajánljuk a nyárra az intenzív Schroth programokat, ahol heti szinten különböző mennyiségű óra intenzitásban, a 10-től a 25 kezelésig vehetnek részt a gyerekek a terápiás órákon. Az intenzív programokkal lassítható, megállítható a gerincferdülés rosszabbodása, illetve a legnagyobb intenzitású programjainknál egy hét alatt kívülről látható javulás érhető el.

http://www.scolinea.hu/kezelesek/intenziv-schroth/

Gyakran teszik fel a kérdést, hogy felnőtt korban is alkalmazható-e ez a típusú terápia. A válasz igen, a részvételt 8-éves kortól kb. 60 éves korig ajánljuk.

További információért írjon nekünk:
info@scolinea.hu 

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon