A hétköznapi tevékenységeink során nem is gondolunk arra, hogy az izmainkon és ízületeinken kívül a végtagokban futó idegeink milyen nagy terhelésnek lehetnek kitéve. A mindennapi mozgásaink alapfeltétele az idegi struktúrák épsége. Az idegi szövetek korlátozottsága gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést, zsibbadást, izomgörcsöt, diszkomfort érzést, gyengeséget okoz.

Az idegmobilizációs technika alapja az idegi szövetek és a környező struktúrák mechanikus kezelése, a fájdalom pozitív befolyásolása érdekében.

A perifériás idegmobilizáció során a gyógytornász speciális fogások alkalmazásával tájékozódik a végtag mozgatása közben az ideg állapotáról (mobilitásától, szenzibilitásáról). A speciális idegi tesztek által lokalizálni tudja a problémát az ideg lefutásában. Ez alapján állítja fel az egyénre szabott fizioterápiás kezelési tervet. A kezelés során ezeket a kompressziókat és letapadásokat feloldja, segíti az ideg vérellátottságát, illetve az ideg normál, megfelelő csúszását.

Az idegek többféle okból kerülhetnek nyomás alá. Például statikai eltérések, az anatómiai képletek szűkülete (TOS, Carpal-tunnel szindróma), illetve izomfeszülés vagy túlerőltetés. A módszer a sérüléseket, gyulladásokat követően, műtéti hegek mentén kialakuló összetapadások (adhéziók) feloldására a rehabilitáció részeként is alkalmazható. A neurodinamika más technikák kiegészítéseként eredményesen használható.
A perifériás idegmobilizáció lényege, hogy akár az első kezelést követően a panaszok csökkenthetőek. 4-5 alkalom után megszüntethetőek a fennálló tünetek, még olyan esetekben is, ahol más típusú terápiák hatástalannak bizonyulnak.
A panaszok jellege és intenzitása a nyomási felületek nagyságától és a kompresszió időtartamától függően változik.

A terápia során a fokozatosság elvét követve, ha szükséges egyre nagyobb ingert ad a gyógytornász az érintett idegre a mozgásszabadság javítása érdekében. A kezelések alatt végzett mozgásmintákat a páciens otthonában naponta többször ismételve gyakorolja két foglalkozás között. Az önterápia fontos kiegészítése a kontrollált, felügyelet mellett végzett gyógytorna kezelésnek.

A módszert az alábbi kórképek esetében alkalmazhatjuk kiemelkedően eredményesen :
– gerincsérv, gerincsérvet megelőző állapot-porckorong kiboltosulás,
– spondylolysthesis,
– isiász, lumbág
– alagút szindrómák (Carpal-, Tarsal tunnel, TOS szindróma)
– neurogén fájdalmak (pszeudoneuralgia)

szerző:
Némethné Szabó Edina gyógytornász
Dénes Veronika gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon