A kisgyermekek kezelése a gyógytorna témakörében önmagában is egy összetett dolog, más megközelítést igényel mint az idősebb életkorok terápiái. A scoliosis esetében sincs ez másképp. A terápiás céljainkat egy más perspektívába kell helyeznünk. A gyermekre teljesen ráhangolódva a céljaink játékosabb úton történő elérését kell felépítenünk. A terápia nem lesz rövid, sok-sok év küzdelemmel számolhatunk, amiben előre tudjuk, lesznek hullámvölgyek, de lesznek nagy hegyek, ahol szuper sikereket élhetünk meg.

A scoliosisos kisgyermekek kezelése óriási felelősséggel jár. A kis hat éves teljes gerinc-jövője a mi kezünkben és szaktudásunkban lehet. A “mi” nem egyedül a gyógytornászok, hanem az ortopéd szakorvos és a korzettet (fűző-növekedést szabályozó segédeszköz) készítő műszerész munkáját jelenti. Azt a közös munkát, aminek eredményeképpen a görbülésnek indult kis, puha gerincből jó esetben évek alatt egy egyenes, erős gerinc, teherbíró csontozat fejlődhet, ellenkező esetben pedig egy teljes életre kiható negatív történések alakulhatnak ki mint nagy görbületek, nagy csavarodások, operáció szükségessége. A legjobb tudásunk ellenére sem tudunk minden görbületet megállítani. Vannak olyan erős genetikai eltéréssel rendelkező kis páciensek, hogy elkerülhetetlen esetükben az operáció. Viszont emellett is kiemelkedően fontos és szakmai kötelességünk a legeslegjobbat nyújtanunk nekik. Mi, gyógytornászok leszünk azok, akik a legtöbb időt töltik el ezekkel a gyerekekkel a terápiás évek alatt. A terápia ilyen szinten hosszú időtartamát tovább nehezíti a betegséghez kapcsolódó pszichés oldal. A terápiába való belefáradás, a folyamatos kontroll alatt tartás és teljesítési kényszer sok esetben elfárasztja a gyermekeket és a normál ütemben jövő úgynevezett dac-korszakok sem könnyítenek ezen.

A terápiás módszereinket sokszor kell újítanunk,és az egyenesedést célzó törekvéseinket a “játék” köntösébe bújtatnunk. A gyermeket kísérő szülőknek sem lesz könnyű dolguk, az állandó házi feladatokkal, otthoni tréning – programokal. Viszont van egy nagyon-nagyon pozitív oldala a témának, mégpedig, hogy a gyermeki gerinc olyan szinten képlékeny még, hogy a korzettel, a tornával könnyedén irányíthatjuk, formálhatjuk a helyes irányba történő növekedését. Ezt a tulajdonságot kihasználva állíthatjuk össze a leg-gyermek-barátabb Schroth programot, ahol a gyermek észrevétlenül, szinte játék közben javít a saját gerincferdülésén. Ehhez előre nagyon pontosan meghatározott fő korrekciós irányvonalakra van szükségünk, amiket aszerint alakítunk ki, hogy milyen típusú a gyermek scoliosisa. Ezeket a korrekciós irányokat először szelektíven visszük be az ő mindennapjaiba, majd kombináljuk is őket.

A korzett nagy segítségünkre van a folyamatban és ezen a ponton nyugtatnék meg minden aggódó szülőt, hogy a 4-6-8 éves gyerekek gond nélkül felveszik a korzettet. A minták elvarázsolják őket és közel sem csinálnak olyan gondot maguknak a hordásból, mint idősebb társaik. Ebben az életkorban a legrosszabb ami a korzett hordása kapcsán történhet, hogy a szülő nem akarja ráadni a azt a gyermekre. Tapasztalataim szerint a ennek a történetnek a leggyakoribb oka, hogy a szülő “szégyenli” a korzettet. Óriási butaság így gondolni a terápiát, a javulást hozó eszközre, ráadásul nagyon veszélyes is, mert a másik oldalon az operáció, vagyis a fémrudak gerinc mellé beültetése kecsegtetve várja a hozzá ilyen szülői előzményekkel érkezőket.

A magam részéről nagyon szeretek a 6-8 év körüli korosztállyal együtt dolgozni. A játékos dolgok megszokása után igyekszem minél hamarabb behozni a komolyabb Schroth korrekciókat a programjukba, az életükbe és elmondhatom, sokszor kiemelkedő kitartást és jókedvvel történő együttműködést tapasztalok velük kapcsolatban. Várják a találkozásokat, várják, hogy eldicsekedhessenek, milyen ügyessé váltak egy hét alatt és sokszor ők maguk húzzák a terápiát és nyomják a gázt, emelik a sebességet a folyamatban. A szülőket bátorítanám arra, hogy bár igen, hosszú lesz az út, de bízzanak gyerekeikben és próbáljanak egyszerűen csak együtt lenni a folyamatban. Sok gyerek-szülő kapcsolatot erősít meg a hosszú távú együttműködés.

A gyermekek kezeléséről gyógytornászoknak a Scoliosis Terápia Speciál tanfolyamom keretein belül tanítok meg olyan lehetőségeket, amire hosszú távon jól építkezhetnek a gyermek scoliosis terápiában. Érdekes út, közben látjuk a gyerekeket fejlődni és végignézhetjük, ahogy kiegyenesedik a gerincük. Minden kollégámnak csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki a Schroth terápia ezen, kicsik számára adaptált oldalát is, rengeteg jó emberi és szakmai pillanatot hoz az út. Mindenkinek sikeres kezelést kívánok!

http://www.schroth.hu/scoliosis-terapia-special-2/

Horvát Krisztina

ISST-Schroth instruktor, Schroth terapeuta

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon