Adott egy scoliotikus görbület a maga két különböző oldalával, a konkavitással és a konvexitással. Azt a tényt, hogy mennyire képes a javulásra egy-egy gerincferdüléses görbület, jelentősen befolyásolja ennek a két oldalnak a különbözősége, a megbomlott egyensúlya.

Melyek is ezek az elváltozások, ezek a különbségek?
Nézzük először a konkáv oldalt. Ez az oldal lesz a scoliotikus elváltozásokból a beszűkült, zsugorodott, a kisebb izomaktivitással rendelkező oldal. Már 20 Cobb fokos elváltozásnál elkezdődik az a circulus vitiosus, ami erre a komprimált helyzetre alapulva fenntartja az izomzat zsugorodott helyzetét, tovább rontva ezzel magát a görbületi mértéket.
Az izomelváltozások mellett a kompresszió miatt csontszerkezeti eltérések is kialakulhatnak, a csontszerkezet sűrűbbé, vaskosabbá válik, ellentétben az ellenoldallal. A komprimált oldal növekedése lelassul, még tovább rontva ezzel a kialakulóban lévő ék alakú deformitást a csigolyatesten, valamint a scoliosis mértékét.

Mindezek mellett a csigolyákat összekötő kisizületek helyzete mind az ízületi pozíciót, mind a mozgékonyságot illetően megváltozik. A kompresszió mellet az egyes csigolyák egymáshoz viszonyított rotációja is hatással van a kisizületek normál mozgására. Ez a teljes oldal tehát mindezek miatt egyre kevesebb mozgásra lesz képes.

A gerinc közelében lévő izomzat is pozícióváltozásra kényszerül a kialakuló görbület egyenes vonalból való kitérése (lateralizáció) és rotációja áthelyezi mind az eredési-tapadási pontokat, mind a lefutást. Ennek megfelelően az izomzat normál funkciójának kivitelezése lehetetlenné válik és ehhez jön hozzá még nehezítő tényezőként a konkáv oldali kompresszió és a völgy besüppedése a mellkaskosárba.

A bordák, bordaközök tekintetében is jelentős változásokat tapasztalhatunk. A görbület hajlása miatt a konkáv oldali bordaközök beszűkülnek, magával vonva ezzel a bordaközti izmok zsugorodását. Ez a tény alapból az egyik javulást akadályozó fő tényezőként szerepel. Emiatt ezek a bordaközök később már erővel is nehezen nyithatók, ami nemcsak mozgásszervi területeken okoz problémákat, hanem a tüdő normál működésében is.

Ezek a több oldalról és több dimenzióból kialakuló elváltozások együttesen állnak a javulás útjába és folyamatos romlásukkal spirálszerűen húzzák a progressziót.

Mi a teendőnk, hogy megszakítsuk ezt a spirált és valahol útját álljuk ezeknek az elváltozásoknak?

Még mindig a konkáv oldalon maradva:
– kompresszió csökkentése
Ezt a célt leginkább a korzettel tudjuk hosszú távon elérni. A torna tekintetében a völgy nyitását célzó mozdulatok vezetnek eredményre.

– lágyrészek lazítása
A lágyrésztechnika fogásaival, különböző fellazító kezelésekkel szükséges a szövetek letapadását megakadályozni. A bordaközti izmok lazítása kiemelkedő jelentőségű a terápiában. Bár a páciensek az első időben kellemetlennek érzik ezt a technikát, de hatékony kezelés után gyakorlatilag azonnal érzik már a különbséget.

– a lateralizáció és az ízületi pozíciók normalizálása
Hosszú távú megoldás szintén a korzett. A fizioterápiában pedig a manuálterápia, illetve a torna alatt alkalmazott mobilizáló fogások segítségével, illetve speciális stabilizációval tudjuk a legjobb eredményeket elérni.

Folytatásban következik: a scoliosis konvex oldala

A terápiáról bővebben itt:

Scoliosis Terápia Speciál – haladó képzés

Horvát Krisztina
vezető gyógytornász
Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon