Napjainkban egyre több embert érint az ülő életmód, melynek negatív hatásai számos problémát okozva érezhetőek az egész testen. Kutatások igazolták, miszerint egy héten átlagosan 56 órát töltünk mozdulatlan testhelyzetben a számítógép vagy a tévé előtt ülve vagy az autónkban ülve.
Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen káros hatásai is lehetnek az inaktív, egy helyben töltött óráknak. Ülő helyzetben gerincünk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint álló helyzetben, ugyanis a helytelen ülő pozícióban a porckorongok majdnem kétszer olyan nagy terhelésnek vannak kitéve, mint álló helyzetben. Ezt első körben a derék és a nyak területén érezhetjük meg. Egy nem megfelelő módon elhelyezett monitor okozhat nyak és váll panaszokat, vagy egy rosszul beállított szék-asztal helyzetéből adódóan jelentkezhetnek derék problémák.

Ilyenkor nem csak a gerincünk károsodik, hanem az izmok, inak, ínszalagok és az idegek is. Egy rossz ülő pozíció a hátizmok túlnyúlását, gyengülését és a törzs elülső izmai megrövidülését válthatja ki. A túlnyúlt izmok görcsös-fájdalmas tüneteket provokálva fáradékonyabbá válnak.
Ki gondolná, hogy a nem megfelelő ülő pozíció épp oly káros lehet, mintha valaki komoly fizikai munkát végez? Sőt! Még komolyabb veszélyeket is hordoz magában a hosszan tartó inaktivitás. A túlzott kényelmi helyzet kihat az egész szervezet működésére, a belső szervekre, az izmokra és a testtartásra egyaránt. A szerveket érintő káros hatások közé sorolandók a szív- és érrendszeri elváltozások, cukorbetegség, emésztési panaszok vagy ilyen akár a csontritkulás is.

A mozgatórendszer elváltozásai közül kiemelendőek a derék panaszai. A helytelen testtartás során a gerinc görbületei megváltoznak, ívei fokozódnak, így a csigolyák nem egyenletesen terhelődnek. A derék és a hát izmai elgyengülnek, túlnyúlnak, felborul az izomegyensúly, ezáltal kialakulhat a fájdalom. Ez abból a szempontból jelent nagy gondot számunkra, hogy ez az a terület, ami a legnagyobb igénybevételnek van kitéve. Ilyen igénybevételt jelent egy nem megfelelő ülő pozíció vagy az állandó ülés minimális aktivitással párosítva.
Sokat tehetünk egészségünkért a megfelelő anatómiai és ergonómiai kialakítással rendelkező berendezések megválasztásával. Lehetőleg karfás széket válasszunk, ezzel a könyökünket megtámaszthatjuk. Ügyeljünk a helyes ülés minél sűrűbb beállítására: a talpak a földön, a térd derékszögben vagy kicsit nyitottabban, üljünk a szék teljes mélységében, a derék megfelelő helyen legyen megtámasztva.
Használhatunk szakember által ajánlott segédeszközöket, például a derék homorulatát fenntartó és tehermentesítő derékpárnát, illetve ékpárnát, valamint instabil ülőpárnát, mely a gerincet stabilizáló kis izmok aktivitását segíti. Munka közben néha tartsunk szünetet, mozgassuk meg izmainkat és pihentessük szemeinket.
Az elfáradt izmok pihentetésére masszázst alkalmazunk, majd az egyensúly helyreállítására stabilizáló tornát. Ez a tréning könnyen megtanulható és otthon tovább folytatható.
A javulás kulcs a fokozatos visszavitel a mozgásban gazdag életmódba.

Tóth-Aigner Mariann

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon