Rápillantás – gerincferdülése van… Vagy alapos vizsgálat a sikeres kezelésért? Melyiket válasszuk?

A következőkben bemutatjuk milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy jó irányba indulhasson a kezelés folyamata.

Orvosi vizsgálat

Az egyik legfontosabb vizsgálat, speciálisan ortopéd szakorvos végzi. A gerincferdülés felismerésében, a terápia meghatározásában és a hosszú távú követésében fontos szerepe van. Kiemelendő, hogy specialista, a gerincferdülés diagnosztikájában jártas szakorvost keressen fel. A legcélravezetőbb gerincferdülés központokat felkeresni.

Gyógytornász mozgásszervi vizsgálat

Alapvető vizsgálat a terápiás irányvonalak, izom, ízületi helyzetek, a tervezett korrekciók meghatározásában, a kezelési terv felépítésében. Enélkül nem lehet kompetens és célirányos, hatékony terápiát végezni. Ha nem ismerjük a páciens egyéni eltéréseit, nem tudjuk mit kellene javítani. Az alapos vizsgálat a siker kezdete, emiatt mindenképpen szakspecialista gyógytornász kell hogy végezze.

Korzettkészítés esetén fizikális vizsgálat

A megfelelő korzett elkészítéséhez alapvető követelmény a gerincferdülés megismerése, a fizikális vizsgálat ami a gipszminta levételével egyidejűleg történik.

Röntgen

A csontos eltérés pontos felismerésére röntgenfelvétel készítése szükséges. A felvételt álló helyzetben két irányból készítik. Segítségével értékelhetővé válik a görbület típusa (jobbra, balra konvex, hány ívű), elhelyezkedése, kiterjedése, az oldalsó eltérések, a csavarodás. Ezen kívül nagy jelentőségű az úgynevezett Risser jel, ami a csontosodás stádiumát határozza meg.

Cobb-fok

A gerincferdülés oldalirányú görbületének mértékét adja meg, a röntgenkép alapján. A görbület kezdő és végcsigolyái segítségével szögmérővel leolvasható a görbület fokértéke.

Scoliometer

A scoliosissal együtt járó csigolyatorzió (csavarodás) mértékének megítélésére szolgáló mérőeszköz. Alkalmazása egyszerű, előrehajolt helyzetben a hátra helyezve az eszközt mérhető a törzs két oldala közötti aszimmetria. Használatával ritkábban válhat szükségessé röntgenfelvétel készítése (röntgensugár terhelés). A mérésnek van egy kismértékű hibaszázaléka, ezt csökkentendő érdemes ugyanazon személlyel elvégeztetni a vizsgálatot.

Egy átfogó és alapos kivizsgálás megadja a lehetőséget a legjobb terápia kiválasztásához és összeállításához. Ennek eredményére alapozva korrekt technikákkal a rosszabbodás megelőzése és a javulás reális céllá válhat.
Az előbbi vizsgálatok eredményeit összevetve tudjuk behatárolni, hogy mennyire intenzív terápiára lesz szükség, illetve mennyi időnk van a javításra. A becsontosodás vége (16-18 éves kor) zárja le azt a kort ahol a legjobban tudunk a gyógytorna és a korzett eszközeivel segíteni. Ebben a korban kell a legtöbb mindent megtenni a javulás érdekében.

Olvasson bővebben itt a Schroth terápiáról!

Schroth terápia

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon