Mi is az a gerincferdülés, hogyan alakul ki?

A gerincferdülés, más néven scoliosis a gerinc elváltozása, ahol a gerinc a középvonalból oldalra elmozdul, elhajol. Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen lecsökkent, olyannyira, hogy a teljes gerinc aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.
Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása (torzió) is, aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon ágyéki púp alakul ki.

A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg-izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem teljesen tisztázottak, a genetikai eltérések szerepet játszhatnak. A konzervatívan (operációs beavatkozás nélkül) kezelhető scoliosisok nagy részét az idiopáthiás (ismeretlen eredetű) esetek teszik ki, amikkel legtöbbször serdülőkorú fiataloknál találkozhatunk.

Első diagnózis

Az első diagnózis legtöbbször iskolaorvostól, háziorvostól vagy ortopéd szakorvostól származik. Optimális esetben a szülőnek már ez előtt feltűnik, hogy valami nem stimmel és amilyen gyorsan csak lehet, orvoshoz viszi a gyermeket. A gerincferdülés a pubertás korban sokszor észrevétlen marad és csak egy nagyobb növekedési szakasz után mutatkoznak meg feltűnőbben az eltérések.

A diagnózis a test asszimmetriából válik gyaníthatóvá. Az alábbi lista azokat az eltéréseket tartalmazza, melyek a legfontosabbak a diagnózis során:
– elálló lapockák, egyik váll magas állása
– derékív asszimmetria a két oldal közt
– medence eltolódása
– ágyéki púp, bordapúp

Az elváltozások, a kozmetikai problémák miatt, nem csak egészségügyi, hanem lelki problémát is jelentenek. Minél később kerül felismerésre a probléma, annál nagyobb deformációkat okoz a mellkason és a gerincen, ami aztán a későbbiekben pszichés problémákat, önelfogadási nehézségeket idézhet elő.

A diagnózist az ortopéd szakorvos állítja fel , majd meghatározza a szükséges kezeléseket. Megvizsgálja a hátat, előre hajlási tesztet végez. Az előre hajlás során a vizsgált egyénnek nyújtva kell tartania a térdét és karját lazán lógatnia. Amennyiben ebben a helyzetben a két oldal között eltérés mutatkozik, a scoliosis esélye igen nagy.

Ebben a tesztben mérhető a gerinc csavarodásának a mértéke, az úgynevezett Scoliometer segítségével. A kiemelkedő (bordapúp, ágyéki púp) és a besüppedt (bordavölgy, ágyéki völgy) területek aszimmetriáját tudjuk mérni szintén fokértékben (nem hozható egyenes arányba a Cobb fokértékkel). Ez az adat is segít a scoliosis terápiájának besorolásában, illetve nagy előnye, hogy a későbbi kontrollok esetében negatív következmények nélkül (nincs röntgen sugár) jól alkalmazható.A klinikai vizsgálat mellett, rendszerint készítenek RTG felvételt is. Ez általában egy állásban készített kép a gerinc egészéről. A felvétel alapján többnyire három értékről kapunk felvilágosítást: a görbület szögértékéről (Cobb-fok), a csavarodás mértékéről (rotációs fok), és az aktuális növekedési stádiumról (Risser-jel). A növekedési stádium jelenlegi értéke nagyban befolyásolja a betegség lehetséges kimenetelét, ezzel a terápia erősségét is.

A kezelés menetét a scoliosis mértéke és az érintett személy életkora nagyban befolyásolja. A korai terápia minden esetben jó hatással van a betegség kimenetelére. A kezelés célja a görbület növekedésének megakadályozása valamint az aktuális állapot javítása. A scoliosis kezelése során, amennyiben felnőttkor elérésére a görbület mértéke nem haladja meg a 30°-t, kicsi a valószínűsége a későbbi romlásnak, és így a másodlagos tünetek kialakulásának esélye is minimális.

Gerincferdülés kezelésére a legoptimálisabb időszak a gyermekkor, amikor is képesek lehetünk az egészségügyi problémák megakadályozására és a kísérő tünetek kialakulásának megelőzésére. A csontos érettség előtt van a legnagyobb esélyünk speciális Schroth gyógytornával és korzett kezeléssel a görbület romlása ellen hatni, és ebből kifolyólag a terápia eredményességének növelésére is.
A növekedés lezárultával ez a testi adottság a javulásra elvész. Minél később kezdődik meg a hatékony gyógytorna és korzett kezelés, annál kisebb az sikeres kezelés esélye. Amikor a görbület nem haladja meg a 10 Cobb fokot megelőző jellegű megfigyelésre van szügség. A gerinc görbületének kezelése 10°-tól kezdődik gyógytornával. 15°-nál nagyobb görbület a csontos érettség előtt intenzív kezelést vetít előre.

A gerincferdülés korai kezelése (20° alatt) megelőző és rosszabbodást megakadályozó terápiaként jellemezhető. Ebben a fázisban a Schroth gyógytorna számít elfogadott kezelési módnak. Ha görbület mértéke a 20°-ot meghaladja, a skoliosis korzettel (24 órás ortézis, fűző) és speciális Schroth gyógytornával kezelendő.
30°-ig, a növekedés lezárultával, általában kedvezőbb prognózissal számolhatunk. Görbületek korrekciója és a szövödmények megelőzése ilyen esetben a célzott gyógytornával, a Schroth terápia- és korzett kezelés alkalmazásával eredményes lehet.
40°-os határnál beszélhetünk úgynevezett rossz prognózisról, ahol a műtétet, mint lehetőség is számításba kell venni. 30° és 40° között a kezelés célja, mint ahogy már korábban említettük, az aktuális állapot javítása, megóvni a gyermeket egy esetleges operációtól, valamint a társbetegségek megelőzése.

Még többet a scoliosisról:

http://www.scolinea.hu/gerincferdules/