A rehabilitáció jelentése általánosságban a segítség azokon az embereken, akik testileg vagy szellemileg akadályozottak, és ezen akadályozottságot vagy ennek következményeit egyedül nem képesek helyreállítani. Az egészségügyre vonatkoztatva, a műtétek utáni rehabilitáció területén három fő vonal ábrázolódik, ahol mozgásterápiával bekapcsolódhatunk a gyógyulási folyamatba.
A szervi károsodás (Impairment) egy vagy több funkcionális korlátozottsághoz vezet (Disability), aminek következményeképp a páciens a korlátozottság miatt bizonyos foglalatosságokat és életvitelt továbbiakban való vezetésére nem képes (Handicap). A rehabilitáció során a legfontosabb célunk a funkciózavar helyreállítása, alapot adva ezzel a jobb életminőségnek, mind a társas és a szakmai életben.

Az ortopédia területén az utóbbi években az operáció és a konzervatív terápia mellett számos kiegészítő elem is megjelent (ergo- és fizioterápiás módszerek) a rehabilitációban, e cél elérése érdekében.

Ehhez szükséges a mozgásrendszer pontos funkcióanalízise mellett a szociális és munkakörnyezet ismerete, amik nagymértékben befolyásolhatják a mozgásrendszer állapotát. A rehabilitáció kiegészül különböző manuális technikákkal a szöveti regeneráció és a fájdalomszindrómák megoldása érdekében.

Az ortopédia területén gyakran előforduló, rehabilitációt igénylő műtét a csípő- és a térd endoprotézis.
Egy erős ízületi kopás (arthrosis) ami immobilitáshoz, fájdalomhoz vezet, megoldható egy “műízület”, egy protézis beültetésével. A műtét utáni rehabilitáció célja egy stabil járási kép, biztonságos lépcsőzés és egy megfelelő járási terhelhetőség kialakítása. A lehetőség szerinti legjobb ízületi mozgáshatárok elérése, az ízület körüli izmokkal való stabilizálás a terápia alapját képezik. A megváltozott ízületi helyzet hatással van a testtartásra is, aminek korrekcióját szintén beépítjük a rehabilitációs programba. A biztonságos járás elérése érdekében a járási tréning mellett (instabil talajon, különböző talajfelületeken való járás), a koordináció, az egyensúlyozás, a stabilizáció gyakoroltatása is nagy szerepet kap a gyógytornában. A megfelelő szöveti gyógyulás hegkezeléssel, az érintett izmok nyújtásával, erősítésével segíthető elő.