A Schroth módszer a gerincferdülés kezelésében

A gerincferdülés, más néven scoliosis gyógyítására hivatott Schroth terápiát az 1920-as években Katharina Schroth fejlesztette ki Németországban. A módszer sikereinek köszönhetően a Frau Schroth, később lánya Christa Schroth által vezetett klinika egyre nagyobbá fejlődött, majd 1997-től Asklepios-Katharina-Schroth Klinika néven az Asklepios Klinika láncolat tagjaként folytatta tevékenységét.
A terápiás team kiemelkedő vezetői 2015-ig Udo Roeveich és Axel Hennes, majd 2016-tól Peter Henn is csatlakozott, akik együtt így a Schroth terápia oktatásáért is felelős személyek is egyben. Axel Hennes az ISST (International Schroth Three Dimensional Scoliosis Therapy), a Schroth Klinika nemzetközi oktatásért felelős szervezetének vezetője. A jelenlegi vezető főorvos Dr. Omar Zabar, aki elkötelezett a konzervatív kezelési módszer irányába.

A módszer alapjai

A terápia mind gondolkodásmódjában, mind felépítésében eltér az általános gyógytorna elemeitől.
Az egyénre szabott korrekciók meghatározott irányok szerint történnek, az első
lépés minden esetben testünk „vázának” helyreigazítása. Ez segíti az új, korrigált tartási érzet kialakulását, stabilizálódását és vonatkozik elsősorban a medence és a törzs, mellkas eltéréseire. Ezen korrekciók segítségével normalizálhatók a test egyensúlyviszonyai, megteremthetők a betegségben érintett izomzat optimális működésének feltételei.

A Schroth gyakorlatainak tanulási folyamatával párhuzamosan új, korrigált tartási érzetek alakulnak ki a pácienseknél. A terápia célja egy komoly szintű önkompetencia elérése a páciens és a saját állapota viszonyában.

A kezelési folyamatban a csontokat és az izmokat érintő elváltozások területén a görbület háromdimenzióban történő felegyenesítése és a rosszabbodás megállítása az elsődlegesen elérendő fő cél.
A Schroth terápia egy folyamatos támogatási rendszert biztosít egy olyan gyakorlati koncepcióval, ami a páciens jelenlegi terhelhetőségi szintjéhez, a scoliosisának alap paramétereihez és a várható rosszabbodás rizikójához igazítható.

A scoliotikus gerinc, a maga tipikus eltolódásaival és csavarodásaival megváltoztatja a törzs szimmetriáját és formaváltozásokhoz vezet a külső testképen. Ezen elváltozásokból kialakuló különböző scoliosis típusok egyénre szabott terápiás terv kialakítását teszik szükségessé. Minden gerincferdülés más és más deformációkat hoz létre és tart fenn a gerincen és a mellkas különböző részein. A terápiának igazodnia kell az egyéni paraméterekhez, csak ekkor várhatunk el javulást.

A scoliosis vizsgálára építve

A terápia első lépése a jól felépített, specializált vizsgálat. Az első gyógytornász által vezetett mozgásszervi vizsgálat alkalmával már kiszűrésre kerülnek azok a faktorok amelyek a scoliosis lefolyásában rizikófaktorként szerepelnek. A klinikai kép megtekintése, a test statikájának megítélése, majd a több síkban vizsgált testi aszimmetriák feltérképezése után specifikus tesztekkel illetve mérésekkel egészül ki a vizsgálat, amelyek az elkövetkezendő terápia alapját adják meg.

A scoliosis tipusának meghatározásában az előbbi, illetve a röntgenvizsgálattal alkotott kép játszik nagy szerepet. Ezek eredményét a speciális statikai, illetve mobilitási tesztek eredményével, valamint a rosszabbodási rizikó értékelésével összevetve alakítjuk ki a terápia súlypontjait és felépítését.
Ezek után egyéni terápiás programot tanítunk, igazodva a páciens egyéni paramétereihez a terhelhetőségéhez és az elérendő célhoz.

Aszimmetrikus betegség-aszimmetrikus terápia

Schroth az új tartási érzet kialakításához aszimmetrikus kiindulási pozíciókat alkalmaz. A gerinc görbült helyzetből történő felegyenesítése a beszűkült területek (völgyek) nyitása mellett azt a célt is szolgálja, hogy a görbület mindkét (konkáv, konvex) oldalán kóros működésű izmokat újra a normál helyzetbe juttassuk, a maximális izomfeszülés elérése érdekében.

Az beállított, scoliosisból kikorrigált helyzeteket követően, egy speciális, célzott légzéssel a besüppedt területek (völgyek) újra kiemelését érjük el. A végső, lehetőség szerinti maximális korrekció elérése után a megbomlott izomegyensúly helyreállítása, a korrigált tartás izomerővel való stabilizálása a cél. A folyamat eléréséhez aktív és passzív, valamint a gyógytornász által kézzel vezetett korrekciókat, valamint tükörkontrollt is alkalmazunk.

Elérhető eredmények

Ideális esetben a várható pozitív terápiás eredmények a ráfordított idő függvényében már néhány hét, vagy hónap alatt elérhetőek.
Javulás esetén a csigolyák oldalra csúszásának csökkenése, a Cobb fokérték csökkenése és a csigolyák csavarodásának javulása ami megfigyelhető. A röntgen vizsgálattal kimutatható Cobb fokérték változás egy átlagos ambuláns program esetében 3 – 6 hónapra tehető. Az eredmények között a javuló mozgásterjedelem, izomerő, valamint esztétikai változásokról számolhatunk be.