Egy szinte visszatarthatatlan, hirtelen fellépő vizelési ingerrel jár. Az érintettek gyakran nem érik el időben a toalettet és ez jellemzően az alvást megzavarva éjjel is jelentkezik. A tüneteket a hólyagizomzat túlérzékenysége váltja ki, minek következtében már a hólyagban lévő kis mennyiségű vizelet esetén is hólyag összehúzódás történik. Okokként a hólyag és a környező szövetek szervi elváltozását, húgyúti fertőzéseket találunk.

Kevert forma

Az inkontinenciában szenvedők 20%-nál diagnosztizálható az előbb említett két típus kevert formája.

Túlfolyásos inkontinencia

A kifejezés annyit jelent, hogy a vizelési inger kimarad. A hólyagizomzat kevéssé vagy egyáltalán nem dolgozik. Csak akkor, ha már a hólyag teljesen telítődött, enged a záróizom és a vizelet akaratlanul, nagy mennyiségben távozik.

Reflex – inkontinencia

Szintén előzetes inger nélkül történik a vizeletvesztés. A hólyagizomzat már kis mennyiségű vizelet esetén is összehúzódik, és ez vezet akaratlan vizeletvesztéshez. Mind a túlfolyásos, mind az itt említett esetben a gerincvelői idegek sérülései állnak a háttérben.

Bizonyos tényezők emelik az inkontinencia kialakulásának valószínűségét. A rizikótényezők közé tartoznak például: a túlsúly, nehéz fizikai munka, dohányzás (a krónikus köhögés miatt egy permanens nyomásemelkedés lép fel a hasüregben megterhelve ezzel a medencealapi izomzatot) és bizonyos sportnemek. Fontos tudni, hogy az inkontinencia több formája gyógyítható a következőkben említésre kerülő gátizomtorna segítségével. Idősebb korban szintúgy, mint már régóta fennálló panaszok esetén. A torna másik nagyon fontos szerepe a megelőzésben van.