Scheuermann- betegségről általában

A Scheuermann- betegség több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar. A kórfolyamat a csigolyatest másodlagos csontosodási magját érinti, melynek következtében elsősorban a háti, ritkábban az ágyéki gerinc szakaszon alakulnak ki elváltozások. A beteg háti csigolyatestek elülső harmadának magasságbeli növekedése elmarad, kialakulnak a trapéz/ ék alakú csigolyák, melynek következtében az érintett gerincszakasz íveltsége (kifózisa) kórosan megnövekedik.

A betegség egyik legfontosabb tünete a rögzült, kifejezetten merev és fokozott háti kifózis (íveltség), mely nem csak kozmetikai, hanem funkcionális problémát is okozhat. A másik fontos klinikai tünet a fájdalom, melynek megjelenése és intenzitása függ az életkortól és a betegség intenzitásától, ám a fájdalom nem egyenesen arányos a deformitás mértékével. A fájdalom megjelenése a pubertás körül a leggyakoribb. További tünet lehet az érintett csigolyák nyomásérzékenysége, illetve a vállak előreesett helyzete.

A pontos diagnózishoz a fizikális vizsgálat mellett álló, oldalirányú röntgen lelet szükséges.

Terápia

A Scheuermann betegséget döntő többségében konzervatívan kezelik, ritkább esetben kerül sor műtéti eljárásra. Az ismeretlen kóreredet miatt oki terápiát nem tudunk alkalmazni, gyógyszeres terápiával nem lehet hatni a betegségre. A konzervatív kezelés elengedhetetlen része a célzott gyógytorna. A kezelés során fontos a zsugorodott izmok lazítása, nyújtása, a megbomlott izomegyensúly visszaállítása, korrigált helyzetből való izomerősítés, tartáskorrekció. A betegség kezelésében leghatékonyabb a Schroth terápia, mely korrigálja a kóros görbületet, megérezteti és megerősíti a helyes testtartást, mindemellett normalizálja a páciens belső testképét. A legfontosabb, hogy a növekedési szakaszban a görbülés felé növekedést akadályozzuk, hogy a növekedés befejeztével mind esztétikailag, mind funkcióban jobb helyzetben csontosodhasson be a gerinc, egy jó alapot adva a felnőttkori fájdalmas problémák megelőzése érdekében.

A konzervatív kezelés bizonyos fokú görbület esetében kiegészül korzett kezeléssel, melynek célja a csigolyák tehermentesítése.

Korai, megfelelő diagnózissal, célzott, korrekciós kezeléssel a betegség progressziója megelőzhető, szinte tünetmentessé tehető, illetve a későbbi (felnőttkori) gerincfájdalmak megelőzhetőek.