A sokízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedő pácienseknek a mindennapok alapvető mozdulatainál már komoly problémával kell szembenézniük.
A nap kezdetén az úgynevezett reggeli ízületi merevség miatt nehezen kivitelezhetőek a mozgások. A fáradtságos felkelést követi a fogkrémes tubus tetejének lecsavarása, a fésülködés, a felöltözés.

A rheumatoid arthritisnél (sokízületi gyulladás) az ízületi belhártya gyulladása játssza a fő szerepet. A típusosan kialakuló duzzanatok az ízület környéki szövetek (ízületi tok, inak, szalagok) károsodásához, túlnyúlásához vezetnek. Krónikus esetben porc és csontdeformitások léphetnek fel. Az ízületek az elveszített stabilitásból kifolyólag kevésbé terhelhetőek.
A betegség subokban zajlik, rosszabb és kevésbé rossz periódusokkal váltakozva, de a betegek általában egy bizonyos szintű állandó fájdalomról is beszámolnak. Az ebből eredő védekező tartás miatt kóros ízületi helyzetek, kóros terhelés, mozgásbeszűkülés, az izomerő csökkenése és az ízületek merevedése alakul ki. A betegség leggyakrabban a kéz ízületeit érinti, de nem ritka a váll, csípő és más ízületeknél sem.

A terápia középpontjában a funkció javítása és a fájdalomcsillapítás áll, a pácienssel különböző kompenzációs mozdulatok végeztetése, megtanítása, a mindennapi élet könnyítése érdekében.
Akut szakaszban nagyon fontos az ödéma (duzzanat) csökkentése (bizonyos pakolások, nyirokdrainage), ami már önmagában is fájdalomcsökkenést von maga után.
Fontos szerepet kapnak még a terápia során a különböző tehermentesítő-korrekciós sínek. A sínnek mindenképpen az egyéni méretekhez kell igazodnia, hogy segítségével az ízület korrekcióját, tehermentesítését, védelmét, stabilizálását érhessük el és a későbbi izomzsugorodást, fokozott mértékű ízületi lazaságot és fájdalmat előzhessük meg.