Mi is az a nyirokrendszer?

A nyirokrendszer feladata, azoknak a sejteknek, nagy molekulájú anyagoknak a keringésbe való visszajuttatása, amik méretükből adódóan nem képesek a keringésbe való direkt visszalépésre. Amennyiben a nyirokrendszer ezt a feladatot nem képes végrehajtani, nyiroködéma alakul ki. A nyirokerek párhuzamosan futnak a vénákkal és a nyirokfolyadékot a szív felé szállítják. A nyirokrendszer a különböző nyirokerekből, (nyirokkapilláris, előkollektorok, kollektorok, nyiroktörzsek) és a nyirokcsomókból áll.

Nyiroködéma

A nyiroködéma egy, a nyirokelfolyás akadályozottsága vagy a szöveti szinten zajló folyadékcsere zavara miatt kialakuló látható és érezhető szöveti duzzanat ( pl. a boka, lábszár területén az ujj rányomásakor megtartja a benyomatot), ami súlyosabb estekben extrém méreteket ölthet. (elefántiázis).
A nyirokutak vagy a nyirokcsomók fiziológiás működésének zavarára alapuló nyirokrendszer elégtelenség miatt jön létre. A korai felismerés nagyon fontos, egyrészt, mert minél koraibb stádiumban kerül felismerésre, annál jobban kezelhető, másrészt pedig a lehetséges szövődmények megelőzése miatt, amik a munkaképesség elvesztéséhez, tartós egészségkárosodáshoz vezethetnek.

A kialakulástól, kiváltó okoktól függően többféle nyiroködémát ismerünk. A két legnagyobb csoport az elsődleges és a másodlagos nyiroködéma.

Az elsődleges nyiroködéma kialakulhat a nyirokrendszer veleszületett rendellenességei, nyirokerek számának elégtelensége, a lágyéki nyirokcsomók fibrózisa, nyirok elfolyási zavar talaján kialakuló nyirokérbillentyű elégtelenség, stb. következtében.

Másodlagos nyiroködéma akkor alakul ki, ha a nyirokrendszert olyan károsodás éri, aminek következtében nem képes a képződött nyirokfolyadékot elszállítására. Az ide vezető okok lehetnek például: sérülés, baleset, operáció esetén a nyirokerek átmetszése, rosszindulatú daganat, nyirokcsomó eltávolítása, végtagok hosszú ideig tartó elszorítása, nyirokérgyulladás, nyirokér elzáródás (paraziták miatt).

A nyiroködéma súlyossága szerint három fő csoportot különböztetünk meg:

1. Visszafordítható stádium
az ödéma éjszaka vagy a végtag felpócolásánál még visszafejlődik
2. Spontán előrehaladó stádium
a nyiroködéma a fehérje lerakódás miatt feszessé, keménnyé válik, pihenésre sem fejlődik vissza
3. Elefántiázis
erőteljes kötőszöveti elváltozással, vérkeringési zavarral, az ödéma extrém megnagyobbodásával jár.

A nyiroködéma sok esetben szövődményekkel jár, amik előfordulási valószínűsége a kezelés elhanyagolásával nagymértékben növekszik. Ezek lehetnek például orbánc, nyirok fisztula (nyirokelfolyás a bőrfelszínen át), fertőző betegségek, lábszárfekély, rosszindulatú érrendszeri daganatok.

A nyiroködéma kezelése

A kezeléssel az elégtelen vagy károsodott nyirokrendszer csökkent működése következtében a szövetekben maradt nyirokfolyadékot távolítjuk el a szövetekből.
A kezelés komplex, négy alapeleme a manuális nyirokdrenázs, a bőrápolás, a kompressziós terápia és a nyirokkeringést serkentő torna. A módszert az l930-as években Vodder dolgozta ki, majd Földi fejlesztette tovább. A kezelés lényege, hogy a fő nyirokcsomók aktiválásával szívó (draináló) hatást gyakorolunk a perifériás nyirokerekre, a nyirokkeringést fokozzuk, és speciális fogásokkal segítjük a nyirokfolyadék nyirokerekbe való visszajutását, továbbszállítódását.
A terápiában fontos szerepet kap a kompresszió, amit az állapottól függően rugalmas pólyákkal vagy kompressziós harisnyával érhetünk el, kívülről támogatva ezzel a pangó nyirokfolyadék felszaporodásának visszaszorítását. A módszer négy fő alapelemének a kezelésben való együttes megléte nagyon fontos, mert csak így érhetjük el a kívánt terápiás eredményt.