Bokaszalag – szakadás

A bokaízületi szalagok szakadása gyakorta alakul ki sportsérülések kapcsán. Nemritkán elég egy apró, rossz mozdulat hogy a szalag megsérüljön. Különösen a külső bokaszalag sérülése gyakori.

A külső boka területén három különböző szalagot találunk, amelyek az ízületi stabilitásért felelnek. Sérülések esetén gyakori az elülső és a középső szalag érintettsége. A hátsó szalag az anatómiai helyzeténél fogva kevésbé veszélyeztetett.
Futballsérülések esetén legtöbbször a fejelés utáni landolásnál, bokaficam fellépte miatt jön létre a sérülés. Ebben az esetben a védtelen bokaízületre nagy sebességgel való visszaérkezés túllépi az úgynevezett kritikus “billenési határt” és az izomzat nem tudja időben követni a mozdulatot. Különösen veszélyeztetett helyzetet teremt egy csökkent reakcióképességű, fáradt, bemelegedett izomzat, szintúgy mint a rossz koordinációs képességű izmok.

A sérüléskor a boka belső és külső oldalán erős fájdalom és duzzanat lép fel. A vizsgálat során tipikus nyomási fájdalom található a boka külső oldalán. Egy-két nap elteltével vérömleny jelenik meg. Komplett szakadásnál előfordul hogy a fájdalom relatív gyorsan eltűnik, ami miatt gyakran alábecsülik a sérülést.

A terápiát tekintve elmondhatjuk, hogy napjainkban ellentétben a korábbi kezelési trenddel mindinkább a konzervatív (operáció nélkül) kezelések kerülnek előtérbe. Elsőként gipsszel, majd néhány nap elteltével speciális ortézissel (sín) látják el a sérültet. Bizonyos esetekben természetesen szóba jön az operációs megoldás.

Gyógytorna utókezelés nagy szerepet játszik a bokaízület stabilizálásában, amit a járó- és koordinációs tréningekkel, izomerősítéssel érhetünk el. Az ízület általában hét-nyolc hét elteltével az ízület sport szempontjából is újra teljesen terhelhető.

Térdízületi keresztszalag – szakadás

Az elülső, a hátsó keresztszalag, a térd oldalszalagjaival és a meniscusokkal együtt felelősek a térdízület stabilitásáért. A legfontosabb szerep az elülső térdszalagnak jut. Szakadására a normál járás megváltozása hívja fel elsőként a figyelmet, majd idővel krónikus térdízületi instabilitás léphet fel.

A szalag anatómiai funkciója a combcsont, sípcsont felületén való hátracsúszásának megakadályozása. Szakadás esetén ez a funkció korlátozott, ami a meniscus, az ízületi porc és az ízületi tok túlterheléséhez, károsodásához vezethet. Emiatt lehetőség szerint az eredeti állapot gyors visszaállítására kell törekednünk.

Annak eldöntése hogy a sérülést műtéti vagy konzervatív módon kezelik, egyénenként változó, több tényezőtõl függ, mint az életkor, a fizikai aktivitás, a munka, esetleges kísérő sérülések (meniscus). Az esetek túlnyomó többségében a beavatkozás athroscopia formájában történik. A leggyakoribb operációs technika az úgynevezett keresztszalag plasztika, ahol egy másik, saját in egy részét ültetik be a szalag pótlására.

Az operáció utáni rehabilitáció 2-3 hetes intenzív gyógytorna kezelés után egy további ambuláns rehabilitációs tornakezeléssel folytatódik.
A gyógytorna kezelés fő célja az érintett térdízület koordinációs képességének, stabilitásának visszanyerése. Kiegészítő terápiaként elektromos kezelés, ultrahang, jegelés jöhet például szóba. Ezek segítségével a vérkeringést serkentjük, a fájdalmat csökkentjük.

Ülő munkát végzők általában egy hét elteltével visszanyerik munkaképességüket, nehéz fizikai munkát végzőknél ez az idő kb. 6 hétre tolódik. A sportokat tekintve azt mondhatjuk, hogy az úszás, kerékpározás, gyaloglás kb. 6 hét után végezhető, azok a sportok pedig, amik stopmozdulatokkal és gyors irányváltoztatással járnak, kb. 6 hétig kerülendők.
Természetesen az egyéni eltéréseket mindig figyelembe kell vennünk. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben komplikációkkal nem kell számolnunk,három hónap szükséges a rehabilitációhoz.