A nemzetközi irodalomban az utóbbi évszázadból több módszerrel találkozhatunk a gerincferdülés kezelését illetően. A lehetőség szerinti maximális korrekció elérésében az 1900-as évek elejétől a német Katharina Schroth nevéhez fűződő háromdimenziós scoliosis terápia (3DST) állja meg a helyét.

Mint a név is mutatja, a módszer nem csak az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja (háromdimenziós). Schroth a gerincoszlop anatómiai tulajdonságaira alapozva a törzset három blokkra osztja fel, amelyek a gerincferdülés esetén egymással szemben eltolt, elcsavarodott helyzetben deformálódtak. A csontos elváltozás következtében a csigolyák ék alakúvá válhatnak, a bordák mozgékonysága korlátozódik, majd ennek hatására a légzési volumen csökken.

A gyógytorna módszer meghatározott idegi visszakapcsolási mechanizmusokra épül, különösképpen a tartás és mozgásérzésre. A megfelelő tartáskorrekció és a görbület felegyenesítésének begyakorlásával az új tartási érzés idővel rögződik. A gerincferdülés 3D korrekciójának eléréséhez különböző asszimetrikus helyzetekben a törzsizomzat bizonyos szakaszának működését váltjuk ki. A terápia kiemelkedően fontos részét képező háromdimenziós légzéssel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ korrigáljuk. A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. A gyógytornagyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása.
Ezen folyamatok olyan automatizmusok kialakulását segítik elő, amelyek a mindennapi életben a gyakorlási időn kívül a progresszió megállítását célozzák. A Schroth terápia mellett a gerincferdülés rehabilitációjában helyet kapnak más neurofiziológiás alapokra épülő módszerek is, mint például a PNF (proprioceptív neuromuscularis facilitáció – a tartó izomzat célzott ingerlése és erősítése), fájdalomterápia, funkciós terápia is. A gyógytorna program segítségével a görbület felegyenesítése, a csavarodás csökkenése és a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálása érhető el. A rendszeres kezelés hosszútávon is tartós korrekciókat eredményez.

A németországi Asklepios Katharina Schroth Klinika Bad Sobernheimban 30 éves orvosi, gyógytornász gyakorlati tapasztalatokra és tudományos vizsgálatokra alapozva nyújtja a gerincferdülésben szenvedő páciensek számára az intenzív rehabilitációs, napjainkban ezen a területen egyedülálló kezelési lehetőséget. A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését, bizonyos esetekben megszűnését mutatják. A rehabilitációs eredmények hosszú távú stabilizálását, a scoliosis későbbi következményeinek lehetőség szerinti csökkentését, az életminőség javítását, a rendszeres után követésés vizsgálatok támasztják alá.

Bővebben a módszerről

Sajtómegjelenés

Büszkék vagyunk arra, hogy mi indítottuk el Magyarországon elsőként a Schroth terápia elterjedését, amelyet gyógytornászok oktatásával azóta is folytatunk. A többéves munkánk, tapasztalataink alapján felmutatható eredmények a scoliosis gyógyítása területén a terápia sikerességét támasztják alá.

Rendelőnkben a Schroth terápia ambuláns keretek között folyik. A gerincferdülés kezelését ideális esetben a növekedési szakasz korai fázisában 10 fok feletti görbület esetén szükséges elkezdeni.

A Schroth alapkorrekciók mellett a terápia kiemelkedően fontos elemével, a háromdimenziós légzéssel (3DL) a scoliotikusan megváltozott légzési mód korrigálásán túl a gerinc görbületének, elcsavarodásának, valamint a besüppedt területeknek a pozitív befolyásolását érjük el. A megfelelő gyógytornagyakorlatok pontos, tudatos kivitelezésének elsajátításához és a hosszú távú eredmények biztosabb eléréséhez elengedhetetlenül fontos a betegség anatómiai ismerete, az ön-, és a külső kontroll. Mindezt a kezelés kezdetén felvilágosítással, majd folyamatos gyógytornász-, és tükörkontrollal segítjük elő. Az új korrekciós érzés mentális megerősítéséhez, az izomzattal való stabilizáláshoz, a 3D terápiához a korrekciós helyzetek, gyakorlatok folyamatos és rendszeres napi ismétlése alapfeltétel. A testtudat és a testtartás “átprogramozásához” a megfelelő ideig tartó korrekciós inger megléte szükséges, emiatt fektetünk nagy hangsúlyt az otthoni gyakorlás mellett a mindennapi tevékenységek helyzeteinek progresszió akadályozás irányába vivő átformálására. A következményes megbetegedések, fájdalmak kezelésére kiegészítésként manuálterápiát, meleg, hidegterápiát, elektroterápiát, masszázst alkalmazunk.

A növekedési fáziban a gerincferdülés kezelésének másik fontos alappillére a korzettkezelés. A korzettkezelés elérését a gyógyászati segédeszközgyártó partnercégünk segítségével biztosítjuk. A korzett minősége döntő jelentőségű a maximálisan elérhető korrekció és a terápia sikere szempontjából. Az ideális korzett fontos jellemzője, hogy biztosítja a szükséges korrekciót (3D) és emellett elegendő szabad helyet hagy az egyenesedő csigolyaoszlop számára. A korzett használatának átfogó betanítása, a folyamatos kontroll, majd később a korzettről való leszoktatás szintén a terápia részét képezi.

A Schroth terápia indikációs területei:

– Scoliosis (gerincferdülés)
– Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
– Operáció előtti mobilizáció
– Operáció utáni rehabilitáció
– Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák (Pl.:Bechterew kór)

A terápia alapelemei:

– Egyéni korrekciók tanítása
– Tartási kontroll
– Légzésterápia
– Testtudatfejlesztés
– Önkorrekció, önkontroll tanítása
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző
irányának tanítása
– Korzettkezelés – hozzászoktatás, leszoktatás
– Szülők betanítása

Bővebben a gerincferdülésről

Cikkek

Sajtó

Terapeuták

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon