Egy nyaki fájdalom igen kellemetlenül zavarhatja meg a mindennapjainkat. A mai, ülő munkával teli világunkban ez komoly kihatással lehet a munkaképességre is.

Miről beszélünk?

A törzs vázát a gerincoszlop alkotja, ami összesen 33-35 csigolyából áll: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolya alkotja. Az emberi gerincen jellegzetes (sagittalis) görbületek vannak. A nyaki szakasz előre konvex (lordosis), a háti szakasz hátra konvex (kyphosis), az ágyéki (lumbalis) előre domború (lordosis), és végül a keresztcsonti (sacralis) megint hátra domborodik (kyphosis ). A kettős S alakú görbület, mint egy rugó csillapítja a rezgéseket, egyfajta lengéscsillapítóként működik.
A nyak a gerincünk felső és legmobilisabb része, mely a koponyától a vállövig tart. Ez a mozgéskonyság teszi lehetővé a fej mozgásokat. Ez a szakasz érzékenyen reagálhat a traumákra, érős tünetekkel is jelezhet, mint a szédülés, homályos látás, fejfájás, amelyek kellemetlenné tehetik a hétköznapjainkat.


A nyak izomzata négy részből áll: nyelvcsont feletti és alatti izmok, felületes és belső vázizmok. A nyelvcsontot körülvevő izmok a nyelvcsont és a gégemozgatását, rögzítését szolgálják, a felületes izmok és a mély nyakizmok teljes nyak (így a fej) mozgatását végzik.
A gerinc nyaki szakasza nagyon érzékeny terület, nagy igénybevételnek van kitéve minden nap. Tartja a fej súlyát, nagy mozgékonysággal rendelkezik. Helytelen statikai viszonyokra, nem megfelelő vagy túl nagy terhelésre, hirtelen rossz mozdulatokra rögtön reagál.
Az átlag populáció 70 százaléka tapasztal meg nyaki fájdalmat az élete során. Általában a hölgyek érintettek, ami a hormonális változásokra vezethető vissza, a korral azonban a kutatások szerint nem hozható összefüggésbe. Az emberek 60 százalékánál a korábbi fájdalom megismétlődik, vagy krónikussá válik.

Mik lehetnek az okok?

A probléma forrása sokszor a rossz testtartásban vagy a mai világ felgyorsult, pörgő mindennapjaiban, illetve a stresszes életben keresendők.
Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód nagymértékben hozzájárul a tünetek kialakulásához. A monitor előtt ülve gyakori az előre helyezett fejtartás, amihez hozzájárulhat karfájdalom is, melyet a számítógépes egér helytelen használata csak tovább ronthat. Az egér használatakor az alkart megfelelő magasságban meg kell támasztani, hogy elkerüljük az ebből adódó plusz problémát. A nyak hátsó oldalán lévő izmok a fej rossz pozíciója miatt állandó összehúzódott állapotban vannak. Megpróbálják megtartani a fejet ebben a helyzetben, ami természetesen izom feszüléshez és további nyaki fájdalomhoz vezethet.
Például rendszeresen ferdén tartott fej pozícióban előforduló telefonbeszélgetés miatt az oldalra elhajlított vagy kissé el is forgatott fej nem beszélve a hozzá kapcsolódó felhúzott váll tartásáról rögtön az izmok befeszülését eredményezi. Ugyanez a helyzet a helytelenül megválasztott hosszú ideig tartó különféle munkapozíciók fenntartásánál is.
Tehát a tartáshibák esetében a nyak beállításáért, megfelelő pozícióban tartásáért felelős izmok megfeszülnek, mellyel fájdalmat generálnak és hosszú ideig fent is tartják azt. Ezekben az esetekben az izmok működése károsodik, a feszes izmok mellett mások nem dolgoznak megfelelően, nem tartják meg az adott gerincszakaszt. Létrejön egy izomegyensúly felbomlás, mely fájdalmat provokál és a gerinc stabilitásában okoz problémát.

Milyen ez a fájdalom?

Kezdetben a nyak fájdalom kellemetlen izomfeszülésben nyilvánul meg, még rövid idő alatt magától megoldódik, a rendszer még képes magát regenerálni. Később erősebb izomgörcsök, akár a közeli váll, illetve messzebb a kar területére sugárzó komolyabb tünetek lépnek fel, akár az ujjak zsibbadása is jelentkezhet. Ekkor már komolyabb problémáról van szó. Erős fájdalom jelentkezhet a nyakizmokban, a csuklyás és lapockaemelő izmokban fájdalmas izomcsomók jelenhetnek meg. Tarkótájon, halántéknál, fejtetőn fejfájás alakulhat ki, amit szédülés és hányinger is kísérhet. A rossz tartás az alsó nyaki és felső háti gerinc merevvé válását okozza, melynek következtében a középső nyaki terület túlterhelődhet és alapjául szolgálhat több kórképnek (meszesedés, porckopás, porckorongsérv).
A gerinc más szakaszaiban fellépő rossz testtartás, illetve a háti gerinc elváltozásai (megnövekedett háti görbület a hyperkyphosis, vagy az úgynevezett lapos hát a hypokyphosis), a gerincferdülés (scoliosis), vagy akár a védekező tartások a nyakra is kihatással lesznek, így a terápia során az egész gerincet egyben kell vizsgálni és kezelni.

Mit tehetünk?

-testtartás újra tréningezése, a nyak-fej helyzetének beállítása mellett a lapocka, mellkas helyzetére figyelve a megfelelően beállított gerincoszlop megtartása.
-a nyak izmok feszességének esetében melegkezelés, masszázs jó hatásfokkal bír. Az izmokban kialakult trigger-pontok oldása szakember segítségével segíthet a megoldásban.
– mély nyaki izmok dolgoztatása, munkára bírása’’, a feszes tarkóizmok lazítása. Otthoni aktív gyakorlatokkal az izomegyensúly felbomlásának javítása, visszaállításának segítése és fenntartása.
-Maitland vagy Mulligan manuálterápia, melyekre a nyaki gerinc nagyon jól reagál.
-tudatos mozgás kialakítása a mozgáshiányos régió bekapcsolásával.
-légzési minta javítása a nyakizmok erőlködésének, túlműködésének csökkentése érdekében.
-Amennyiben az ok a lentebb elhelyezkedő csigolya szakaszokban is keresendő, szükséges az ide irányított terápia megkezdése a nyak kezelésével egyidejűleg.
Hosszú távon fontos, hogy a gyógytornásszal konzultálva egy új típusú mozgásprogramot alakítsunk ki, olyat, amely figyelembe veszi a saját, egyéni mindennapi tevékenységeinket, terheléseinket, munkapozíciónkat. Ezek kisebb – nagyobb mértékű módosításával, tudatos tartásával néhány hét alatt úgy érezhetjük, mintha újjászülettünk volna.

Némethné Szabó Edina
Maitland manuálterapeuta

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon