Az ödéma a szövetekben a folyadék felszaporodását jelenti. A nyiroködéma akkor alakul ki, ha a nyirokrendszer (nyirokerek, nyirokcsomók) elégtelenné válik a vénákba visszajutni nem tudó szövetközti nyirokfolyadék elszállítására. A komplex manuális nyirokdrenázs a test bármely részén kialakult ödéma (duzzadt ízületek, végtagok) kezelésére alkalmazható speciális fogástechnika sorozat.

Manuális nyirokdrenázs fizikális terápiák egyik formájaként a 60-as években Földi professzor és Dr. Vodder munkája segítségével jelent meg.

Manuális nyirokdrenázs alatt a szövetközti folyadék nyirokereken keresztüli el-és továbbvezetését értjük. A drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva a betegség által meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll. A bizonyos testrészekre, vagy akár a teljes testre kiterjedő nyirokdrenázs során általában a felületen dolgozunk, de bizonyos szakaszoknál pl. a mély hasi drenázsnál előfordulnak mélyebbre ható fogások is. Ebben az esetben a légzés ritmusának figyelembevételével és segítségével dolgozunk. A cél a szövetközti folyadék nyirokerekbe, majd továbbvezetve a test középpontja felé a véráramba való visszajuttatása.

A terápia négy alapeleme a manuális nyirokdrenázs, a bőrápolás, a kompressziós terápia és a nyirokkeringést serkentő torna. A nyirokdrenázs különböző fogásokkal a nyirokrendszer aktiválására, a szabad nyirokelfolyás biztosítására és segítésére törekszik.

A terápiában fontos szerepet kap a kompresszió, amit az állapottól függően rugalmas pólyákkal vagy kompressziós harisnyával érhetünk el, kívülről támogatva ezzel a pangó nyirokfolyadék felszaporodásának visszaszorítását. A módszer négy fő alapelemének a kezelésben való együttes megléte nagyon fontos, mert csak így érhetjük el a kívánt terápiás eredményt.

A drenázs hatásaként erősödik az immunrendszer, a duzzanat okozta feszülés csökken, megszűnik.A terápiát a nyiroködéma különböző formáinál, műtétek, sérülések után, az ödéma csökkentésére, reumás eredetű megbetegedéseknél főként fájdalomcsillapításra alkalmazzuk.

Alkalmazási terület:
– elsődleges és másodlagos nyiroködéma
– műtétek utáni ödémakezelés, rehabilitáció
– mellrák operáció utáni ödémakezelés

Másodlagos kar nyiroködéma

Mellrák után

A lipödéma tünetei és komplex kezelése

Hogyan tudjuk megelőzni a kar nyiroködémájának kialakulását mellrák operáció után?

Másodlagos nyiroködéma a lábon

A nyirokterápia jelentősége sérülések, műtétek után

A nyiroködéma kialakulási esélyeinek csökkentése melloperáció után

TERAPEUTÁK

Horvát Krisztina

A Scolinea rendelő alapító tagja, Schroth terapeuta, Magyarország egyedüli hivatalos Schroth instruktora, Maitland manuálterapeuta, Földi nyirokterapeuta, Modern Scoliosis Terápia képzés oktatója, Semmelweis Egyetem Gyógytornász Szakának meg

Botos Orsolya

Akut és krónikus gerinc-, valamint ízületi problémák manuálterápiás kezelésében jártas, külföldi tapasztalattal rendelkező szakember. Kiemelt szakterületeken, mint például kraniomandibuláris, kraniofacialis terápia, valamint az agyi id

Gergely Fanni

Schroth gerincferdülés kezelésben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornász, Földi Nyirokterapeuta, Rectus diastasis kezelésében jártas szakember. Főbb szakterületei gerincferdülés, gerincsérv, sportsérülések kezelése. Szakmai

Kövessen a Facebookon