Az ödéma a szövetekben a folyadék felszaporodását jelenti. A nyiroködéma akkor alakul ki, ha a nyirokrendszer (nyirokerek, nyirokcsomók) elégtelenné válik a vénákba visszajutni nem tudó szövetközti nyirokfolyadék elszállítására. A komplex manuális nyirokdrenázs a test bármely részén kialakult ödéma (duzzadt ízületek, végtagok) kezelésére alkalmazható speciális fogástechnika sorozat.

Manuális nyirokdrenázs fizikális terápiák egyik formájaként a 60-as években Földi professzor és Dr. Vodder munkája segítségével jelent meg.

Manuális nyirokdrenázs alatt a szövetközti folyadék nyirokereken keresztüli el-és továbbvezetését értjük. A drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva a betegség által meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll. A bizonyos testrészekre, vagy akár a teljes testre kiterjedő nyirokdrenázs során általában a felületen dolgozunk, de bizonyos szakaszoknál pl. a mély hasi drenázsnál előfordulnak mélyebbre ható fogások is. Ebben az esetben a légzés ritmusának figyelembevételével és segítségével dolgozunk. A cél a szövetközti folyadék nyirokerekbe, majd továbbvezetve a test középpontja felé a véráramba való visszajuttatása.

A terápia négy alapeleme a manuális nyirokdrenázs, a bőrápolás, a kompressziós terápia és a nyirokkeringést serkentő torna. A nyirokdrenázs különböző fogásokkal a nyirokrendszer aktiválására, a szabad nyirokelfolyás biztosítására és segítésére törekszik.

A terápiában fontos szerepet kap a kompresszió, amit az állapottól függően rugalmas pólyákkal vagy kompressziós harisnyával érhetünk el, kívülről támogatva ezzel a pangó nyirokfolyadék felszaporodásának visszaszorítását. A módszer négy fő alapelemének a kezelésben való együttes megléte nagyon fontos, mert csak így érhetjük el a kívánt terápiás eredményt.

A drenázs hatásaként erősödik az immunrendszer, a duzzanat okozta feszülés csökken, megszűnik.A terápiát a nyiroködéma különböző formáinál, műtétek, sérülések után, az ödéma csökkentésére, reumás eredetű megbetegedéseknél főként fájdalomcsillapításra alkalmazzuk.

Alkalmazási terület:
– elsődleges és másodlagos nyiroködéma
– műtétek utáni ödémakezelés, rehabilitáció
– mellrák operáció utáni ödémakezelés

TERAPEUTÁK

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon