Az új-zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a csigolyák és a végtagi ízületi panaszok diagnosztizálására, gyógyítására alkalmazható.

A hátfájdalom napjainkban a népességben olyan nagy méreteket öltött, hogy már az elsők között szerepel a táppénzre vagy nyugdíjba vonulás esetén. A felnőtt lakosság 60%-a szenvedett már legalább egyszer életében derékfájásban.

A McKenzie módszer az elmúlt években nagyfokú nemzetközi elismerést vívott ki magának. Világszerte 25 nemzet csatlakozott a módszer oktatásához. Időközben több mint 100 tudományos munka íródott a témában. A terápia jól alkalmazható szimmetrikus és aszimmetrikus nyak, hát, derék, helyi vagy kisugárzó fájdalmaknál (gerincsérv tartáshibákból eredő fájdalmak).

A módszerrrel leggyakrabban kezelt betegség a gerincsérv. A gerincsérv a csigolyák közötti porckorong belső állományának kitüremkedését jelenti, ami a külső, erős rostos gyűrű sérülése következtében alakul ki. A kitüremkedés helyétől és erősségétől függően a tünetek elég változatos képet mutathatnak. Az ágyéki csigolyák érintettsége esetén nem ritka a derékfájdalom, a farba, combba, lábba kisugárzó fájdalmak, a nyaki szakaszon kialakult sérv esetén pedig a lapockák területére, a karba kisugárzó fájdalom.
Gerincsérv kialakulása esetén a terápia összetett. A fájdalom csillapítására, az idegi érintettség csökkentésére kell törekednünk. Fájdalomcsillapító gyógyszerek, elektroterápia, nyújtások, idegmobilizációs technikák, manuálterápia és a McKenzie módszer alkalmazásával az esetek nagy részében konzervatív úton érhetjük el a panaszmentességet. Bizonyos esetekben, például ha a sérv kizáródott, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

A kezelés, a gyógytorna során a kitüremkedett terület mechanikai úton történő helyretolására törekszünk, ami a panaszoktól függően bizonyos irányú mozdulatokkal érhetünk el. A cél a fájdalom ‘centralizálása’ (McKenzie: a fájdalom visszahúzódása a test középpontja felé), majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Kezelésünk alapeleme a pontos diagnózis felállítása, ami szisztémás analízis segítségével a fájdalmat előidéző mozgásirány behatárolását célozza. Erre a vizsgálati eredményre építjük a kezelést. Előtérben szerepelnek a célzott aktív mozgások, majd azoknál az eseteknél, ahol ezek nem hozták meg a kívánt eredményt, passzív manuális technikákat alkalmazunk. A gyógytorna a páciensek számára könnyen elsajátítható, otthonukban is könnyedén végezhető.

A megelőzés nagyon fontos szerepet játszik az ilyen irányú problémák kialakulásában. Célzott gyógytorna, az ún. törzs körüli izomfűző kialakítása alapja egy stabil, teherbíró gerinc elérésének. A kóros terhelések kerülése, megváltoztatása nagy szerepet játszik a gerinc védelmében.

Bővebben a gerincsérvről

Terapeuták

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon