A manuálterápia a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések kezelésére szolgál.

A mozgásszervrendszer visszafordítható funkciózavarainak felismerését és gyógyítását szolgálja, speciális diagnosztikai és terápiás fogásokkal. A diagnosztika magában foglalja az izmok, szalagok és a bőr reflexes reakcióinak, csakúgy mint az ízületi mechanika, az izomfunkció és koordináció vizsgálatát. A manuálterápia segítségével lokalizáljuk és analizáljuk a végtagi ízületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgás funkciózavarokat. Ennek az analízisnek az alapján a különböző fogásokkal a fájdalomcsillapítást és a mobilizációt célozva dolgozunk.

Manuálterápiával az ízületeknél trakciót (húzás), transzlációs csúsztatást és lágyrésztechnikákat alkalmazunk. A trakció során az ízületet alkotó csontokat távolítjuk el kissé egymástól, ami egy ízületen belüli nyomáscsökkenéshez, lazuláshoz és fájdalomcsillapításhoz vezet. Ezzel egyidejűleg egy nyújtás jön létre az ízületi tokban és a szalagokban, ami a mozgathatóságot növeli. A transzlációs csúsztatás célja a fiziológiás ízületi játék helyreállítása. Emellett a lágyrésztechnikák különböző lazító és nyújtó elemeivel az izomzat olyan mértékű megnyúlását érjük el, ami az új ízületi játékhoz igazodik.

Maitland manuálterápia

Az angloausztrál koncepció egy páciens központú, klinikai bizonyítékokon alapuló módszer, mely az ideg- izom-, és ízületi-rendszer teljes körű vizsgálatát és kezelését foglalja magában. Az átfogó fizikális vizsgálat a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul. A fájdalmat okozó mozdulatkor, illetve helyzetben megkülönböztető tesztekkel találjuk meg a problémát előidéző struktúrát. A vizsgálat tükrében így specifikusan a rendellenesség okát tudjuk kezelni.
A módszer specifikuma a sajátos gondolkodásmód, mely az elméleti megalapozottság és a klinikai érvelés átjárható kettős rendszerén alapszik. Fontos jellemzője továbbá a folyamatos kommunikáció, újratesztelés, újragondolás, az aktuális tünetekhez való alkalmazkodás; a tesztelés, illetve kezelés következtében kialakult állapotra való reagálás.
A manuális fogások alkalmazásával a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások következtében kialakult fájdalom, illetve ízületi mozgás beszűkülés, korlátozottság csökkentése, helyreállítása válik lehetővé. Az idegmobilizáló technikák használatával a korlátozott idegi elmozdulás, a gyulladások, letapadások, nyomásos állapotok miatti akadályozott idegi működés javítása idézhető elő.
A cél az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása, a minél gyorsabb funkcionális rehabilitáció megkezdése. A kezelés során a páciens tüneteinek mértékéhez, súlyosságához adaptáljuk a kivitelezett fogások erősségét, a végzett technika ismétlésszámát. Az egyes technikák alkalmazása után újratesztelést végzünk, így szubjektív és objektív visszajelzést kapunk, mely befolyásolja a kezelés további menetét.

Mulligan manuálterápia – ‘Mobilizáció mozgással’

Bővebben az általunk gyakorta alkalmazott Mulligan manuálterápiáról:

Az új-zélandi Brian Mulligan manuálterápiás módszerét egy megrándult ujjú fiatal páciens példáján fejlesztette ki.
Mulligan szerint az ízületben egy pozíciós hiba van, ha ezt korrigáljuk a beteg fájdalom nélkül tudja végezni a mozdulatot. A lényeg a fájdalommentes aktív mozgás, mely az agy számára a legerősebb input. Ha egy megtartott fájdalommentes helyzetben végeztetjük a mozgást, beindíthatunk egy körfolyamatot, mellyel gyorsabb és tartósabb állapot javulást érhetünk el.
A manuálterápiával a terapeuta a pácienstől kért aktív mozgás közben egy megtartott kiegészítő mozgást/irányt kivitelez, valamint szükség esetén a mozgás végén egy túlnyomást alkalmaz a maximális kezelési eredmény elérése érdekében. Így a pozíciós hibát a a passzív mobilizáció és a páciens által kivitelezett aktív mozgás segítségével korrigálja.

Elsődleges szempont a fájdalommentesség, a metódus csak akkor sikeres, amennyiben fájdalommentes helyzetben történik a kivitelezés. A módszer nagy előnye, hogy az eddig fájdalmas mozgásirányt a pácienssel a fájdalom ‘elvételével’ (a fent említett kiegészítő mozgás/irány megtartásával) engedi kivitelezni, megtörve ezzel a probléma krónikussá válásának folyamatát. A páciens újra bízhat abban, hogy fájdalom nélkül képes kivitelezni a mozgást, ezáltal az eddig fájdalmas mozgás ellen védekező mechanizmusok is kikapcsolódhatnak.

A manuálterápiás módszer alkalmas akut rándulások, krónikus, fájdalmas, beszűkült ízületek, nyak-, hát- és derékfájdalom, túlerőltetésből származó problémák (teniszkönyök), valamint fejfájás és szédülés kezelésére.

A metódus fontos pillére az önterápiára való megtanítás, így a beteg néhány alkalom után függetleníteni tudja magát a terapeutától.

Dorn manuálterápia

Az utóbbi időkben egyre elterjedtebben alkalmazott gerincterápia, melyet alkalmazhatunk mozgásszervi, belső szervi megbetegedéseknél, valamint pszichés elváltozásoknál is. A Dorn-féle manuális terápia kialakulása az 1970-es évekhez vezethető vissza, mikor is Dieter Dorn egy népi gyógymód alapján fejlesztette ki a módszert. A Dorn-féle manuális technika rendkívül jól kombinálható, a manuális korrekciók előtt vagy után alkalmazott Breuss masszázzsal.

A manuális eljárás során fő célunk az ízületekben létrejött elváltozások helyreállítása. A masszázs segítségével lazítani tudjuk a görcsös, fájdalmas hátizomzatot, könnyebbé tehetjük vele a korrekciókat valamint az ellazulást, a relaxációt. Lehetőséget biztosít a meridiánok kezelésére, valamint a csigolyákhoz tartozó belső szervek ideg-és energia ellátottságára is pozitívan hathatunk. Befolyásolni és javítani tudjuk általa a pszichés működést is.

A terápia előnyeit tekintve fontos megemlítenünk a rövid kezelési időszakot, mely kisebb elváltozások esetén 1-2 alkalmat foglal magába, és a panaszok enyhülése vagy teljes megszűnése már ezután tapasztalhatóak. Súlyosabb esetekben 3-5 alkalom válhat szükségessé a panaszmentes állapot eléréséhez.

A Dorn manuálterápia veszélytelen, természetes mozgásmechanizmuson alapuló biztonságos módszer. Nem csupán a már kialakult megbetegedéseket kezelhetjük a Dorn és Breuss módszerrel, hanem alkalmazhatjuk preventív, megelőző céllal is, amely a legjobb megoldást biztosíthatja az egészséges élet megőrzéséhez.

TERAPEUTÁK

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon