A derékfájdalom mint betegség, óriási probléma az egész világon. A lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal kénytelen megtapasztalni az ezzel járó fájdalmakat.

A gyógytornával történő kezelési mód kimutathatóan sikeres a fájdalmak csökkentésében, megszüntetésében valamint a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzésében is. Egyik terápiás forma, amely az utóbbi években egyre fontosabb szerepet kap, az úgynevezett szegmentális stabilizációs tréning.

A törzs stabilizációjában részt vevő izmok közül globális és lokális izmokat különböztetünk meg.
A globális rendszer részei a felületes hát és has izmok.
A lokális rendszerhez tartoznak a medencealapi izmok, a mély rétegekben elhelyezkedő hasizmok és a szintén mély hátizmok. A lokális izmoknak elsődleges szerepük van a szegmentális stabilizációban, a legmélyebb rétegekben kontroll alatt tartva a csigolyák közötti kis elmozdulásokat. A speciális gyakorlati programot Bergmark és Panjabi, kifejezetten ezen izmok működésbe hozására alapozta.

A szegmentális stabilizációs gyógytorna fő célja az aktív funkció javítása, az ízületek védelme, a sérülések megelőzése, ezáltal a fájdalom elkerülése.
A gyakorlatokra jellemző a kevés megterheléssel, nagy precizitással és nagy ismétlésszámmal történő gyakoroltatás. A tréning eredményeképpen egy erős, stabil, úgynevezett törzs körüli természetes izomfűző aktiválása történik meg, amely segítségével a derékra ható erők optimalizálhatók.

A speciális gyógytorna első feladata minden esetben a két rendszer különbözőségének megismerése megéreztetésen keresztül. Ezeket a gyakorlatokat érdemes többféle pozícióban is elvégeztetni, a későbbi gyakoroltatás sikeressé tétele érdekében.
A tréning hatékonysága a fájdalmak csökkenésében és az úgynevezett „instabil derék” valamint a „bármelyik pillanatban becsípődhet” típusú érzések csökkenésében, megszűnésében nyilvánul meg. A kitartó és kellő türelemmel tornázó páciensek hosszabb fájdalommentes időszakokról, szabadabb mozgásokról számolnak be a terápia első szakaszában. Később az alapozó gyakorlatokat követően az izmok terhelhetőségének javítása a fő cél, valamint a stabil törzsfűző megerősítése. Ezzel a módszerrel a fájdalommentes, stabil, jól terhelhető derék elérhetővé válhat!

Terapeuták:

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon