A derékfájdalom mint betegség, óriási probléma az egész világon. A lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal kénytelen megtapasztalni az ezzel járó fájdalmakat.

A gyógytornával történő kezelési mód kimutathatóan sikeres a fájdalmak csökkentésében, megszüntetésében valamint a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzésében is. Egyik terápiás forma, amely az utóbbi években egyre fontosabb szerepet kap, az úgynevezett szegmentális stabilizációs tréning.

A törzs stabilizációjában részt vevő izmok közül globális és lokális izmokat különböztetünk meg.
A globális rendszer részei a felületes hát és has izmok.
A lokális rendszerhez tartoznak a medencealapi izmok, a mély rétegekben elhelyezkedő hasizmok és a szintén mély hátizmok. A lokális izmoknak elsődleges szerepük van a szegmentális stabilizációban, a legmélyebb rétegekben kontroll alatt tartva a csigolyák közötti kis elmozdulásokat. A speciális gyakorlati programot Bergmark és Panjabi, kifejezetten ezen izmok működésbe hozására alapozta.

A szegmentális stabilizációs gyógytorna fő célja az aktív funkció javítása, az ízületek védelme, a sérülések megelőzése, ezáltal a fájdalom elkerülése.
A gyakorlatokra jellemző a kevés megterheléssel, nagy precizitással és nagy ismétlésszámmal történő gyakoroltatás. A tréning eredményeképpen egy erős, stabil, úgynevezett törzs körüli természetes izomfűző aktiválása történik meg, amely segítségével a derékra ható erők optimalizálhatók.

A speciális gyógytorna első feladata minden esetben a két rendszer különbözőségének megismerése megéreztetésen keresztül. Ezeket a gyakorlatokat érdemes többféle pozícióban is elvégeztetni, a későbbi gyakoroltatás sikeressé tétele érdekében.
A tréning hatékonysága a fájdalmak csökkenésében és az úgynevezett „instabil derék” valamint a „bármelyik pillanatban becsípődhet” típusú érzések csökkenésében, megszűnésében nyilvánul meg. A kitartó és kellő türelemmel tornázó páciensek hosszabb fájdalommentes időszakokról, szabadabb mozgásokról számolnak be a terápia első szakaszában. Később az alapozó gyakorlatokat követően az izmok terhelhetőségének javítása a fő cél, valamint a stabil törzsfűző megerősítése. Ezzel a módszerrel a fájdalommentes, stabil, jól terhelhető derék elérhetővé válhat!

Terapeuták:

Horvát Krisztina

A Scolinea rendelő alapító tagja, Schroth terapeuta, Magyarország egyedüli hivatalos Schroth instruktora, Maitland manuálterapeuta, Földi nyirokterapeuta, Modern Scoliosis Terápia képzés oktatója, Semmelweis Egyetem Gyógytornász Szakának meg

Némethné Szabó Edina

Schroth gerincferdülés kezelésben tapasztalattal rendelkező gyógytornász. Reumatológiai szakterületen több éves szakmai múlttal rendelkezik. Főbb szakterületei gerincferdülés, gerincsérv és reumatológiai problémák mozgásterápiás kez

Dénes Veronika

Schroth gerincferdülés kezelésben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornász, Földi Nyirokterapeuta, Rectus diastasis kezelésében jártas szakember. Főbb szakterületei gerincferdülés, gerincsérv, sportsérülések kezelése. Szakmai

Hadnagy Petra

Schroth gerincferdülés kezelésében jártas szakember. Főbb szakterületei gericferdülés, mozgásszervi panaszok rehabilitációja, kezelése. Szakmai továbbképzések Schroth módszer – háromdimenziós gerincferdülés kezelés Mulligan man

Kövessen a Facebookon