Mozgásszervi fájdalmak esetén, különösen ha a panaszok hosszabb ideje állnak fenn, a fájdalom fenntartásában és bizonyos esetekben az újbóli kialakításában is döntő szerepe van az agynak.

Az agyban a fájdalom a különböző pályákon feljutott ingerekből több agyi központ aktiválásán keresztül, egy bonyolult hálózat (mátrix) kialakulásával jön létre.
Az agy dönt arról, hogy mit élünk meg fájdalomnak és mit nem. A környezetnek, félelmeinknek, emlékeinknek és akár kultúrális neveltetésünknek is döntő szerepe van ebben.
A fájdalom mechanizmusának és kialakulásanak megértése, elképzelése sok esetben hatékony eszköz lehet a tünetekkel vívott harcban.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek a mozgásszervi panaszoķ kezelésére a “hands off” (szó szerint “el a kezekkel”) technikák, melyek előtérbe helyezik a kommunikáció, a magyarázat, az oktatás, és természetesen az aktív mozgás szerepét.

Ideális körülmények között a “hands on” (például manuális terápiák) és a “hands off” kezelések együttesen a terapeuta döntése alapján a leghatékonyabbak.

Jelen esetben azonban a személyes kontaktus hiányában csak a “hands off” technikák állnak rendelkezésünkre, hogy segíteni tudjunk a fájdalmak legyőzésében.
Online formában, beszélgetés keretében a felvilágosítás, a magyarázat, a mozgástól való félelem leépítése lehetséges. Önterápiára alkalmas mozdulatok és mozdulatsorok betanítása, leellenőrzése és aktív gyakorlatok diktálása, korrigálása szintén hatékonyan végezhető kezelésként digitális formában.

Forduljon hozzánk bizalommal, legyünk úrrá együtt a fájdalmán!

Lukácsy-Fábián Eszter
Manuálterapeuta
Schroth terapeuta

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon