2021-be léptünk. 2020-as év után az egészségedre való odafigyelés még nagyobb szerepet kapott. Óvatosság, megelőzés, vitaminok, immunerősítés, erről szólt az egész évünk.
De mindezek mellett megjelentek, csakúgy mint a korábbi években is a derékfájdalmak, a nyakfájdalmak, a becsípődések. Aki ilyet átélt, tudja, hogy nem csak a vitaminokra kellene odafigyelnie, hanem a mozgása egészségére is.

Az alábbi néhány tipp segít abban, hogyan tudod csökkenteni az ilyen problémák kialakulási esélyeit és ezzel elkerülni a fájdalmas napokat.

  1. Minden nap mozogj valamennyit
    Az ülő életmód, a karantén, a home office nincs támogató hatással a mozgásrendszerünk egészségére. Fontos, hogy minden nap átmozgasd magad kicsit, nyújtózkodj reggel az ágyban, lépcsőzz lift helyett, sétálj legalább fél órát.
  2. Kerüld a hosszan tartó statikus helyzeteket
    A hosszan tartó egy helyben való ülés, állás, igénybe veszi a mozgásrendszert. Ha teheted változtass gyakran a pozíciódon, egy kis testsúlyáthelyezés egyik oldalról a másikra sorban állás közben, fél óránkénti felállás az ülő pozícóból már megszakítja az izmaid túlterhelését, ezáltal újra erőre kaphatnak.
  3. Sportolj
    A heti háromszori legalább 30 perces célzott mozgással már sokat tettél az izületeid, izmaid egészségéért.
  4. Lazíts
    A stresszhelyzetek szintén nem tesznek jót az izmainknak, sok estben a nyak izmai azok amik a legtöbbet szenvednek ettől a problémától. Felhúzott vállak, a begörcsölt nyak és váll izomzat egy idő után fájdalmakat fog okozni. Ha stresszes időszakod van, engedj meg magadnak egy-egy masszázst, kacsolódj ki, sétálj a természetben, és használj direkt technikákat mint például az autogén tréning.
  5. Tornázz
    Ha konkrét kezelés alatt álló problémád van, végezd az előírt mennyiségben és módon a gyógytorna gyakorlataidat. Lehet, hogy ez aktuálisan időben és energiában megterhelőnek tűnhet, de megéri a befektetést, hogy a mielőbb meggyógyulj és a problémád kiújulását megelőzzük. A legkritikusabb területek az utóbbi évek tapasztalatai alapján a derék és a nyak. Itt fordul elő a leggyakrabban fájdalom. A megtanult gyógytorna gyakorlatok egy-egy momentumát próbáld meg beilleszteni a mindennapjaidba is. Néhány nyakmozdulat belefér az ülő munka lazább perceibe, egy-két derékmozdulat pedig akkor amikor épp szünetet tartasz.

Hidd el, a megelőzés mindig könnyebb, mint a már kialakult probléma kezelése. Ha pedig mégis fájdalmaid vannak, várunk a kezeléseinkre személyes és online találkozás formájában is, hogy mielőbb meggyógyulhass és újra gondtalanul mozoghass.

Horvát Krisztina
gyógytornász, manuálterapeuta, Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon