A fibromyalgia egy komplex betegség, mely állandósult fájdalmakkal jelentkezik, elsősorban az izmokat, ízületeket érintve. Mivel a tünetek rendkívül sokfélék, a diagnosztizálásra sokszor nehezen és későn kerül sor.

Mi az a fibromyalgia?

Általában nőknél, a középkorú életkorban jelenik meg, először csak időszakosan okozva panaszokat. Később ezek a panaszok egyre gyakoribbá válva erősen rontják az életminőséget. Minél korábban elkezdjük a kezelést, annál jobban sikerülhet a kellemetlen tünetek visszaszorítása.
A legtipikusabb tünetek közé tartozik az izomfájdalom, pontszerű fájdalmak, túlérzékenység, nyomásérzékenység meghatározott helyeken, illetve alvászavarok, kimerültség, depresszió.
Szintén gyakori a fibromyalgiás pácienseknél a fejfájás, migrén.
Az ízületek reggeli merevsége általános tünetként jelenik meg, ami akár olyan intenzív is lehet, hogy alig tud a páciens felkelni az ágyból.
A fibromialgia esetében fontos szem előtt tartani a tényt, hogy maga a betegség kezelhető, kézben tartható, hozzáállás kérdése, hogy ki mennyi időt szán a kézben tartásra. Napjainkban már szerencsére, mindamellett, hogy a betegség nem gyógyítható, a tüneteket egyre inkább hatékonyan tudjuk kezeli, biztosítva ezzel a jobb életminőséget. A megjelenési formák eltérőek lehetnek, emiatt nagyon fontos az egyénre szabott terápia. Ennek meghatározásánál néhány fő tünet vezet bennünket. Ilyenek az izompanaszok, fájdalmak, az alvászavarok, a depresszió jelenléte.

Gyógyszeres kezelés

Ezt a kezelést orvos fogja meghatározni. A fájdalmak csökkentésére görcsoldók, izomlazítók, a depresszió miatt antidepresszánsok jönnek szóba elsősorban.

Szorongás, depresszió kezelése

A pszichológus támogatása elengedhetetlen ebben az esetben. A módszerek segítenek a betegségtudattal, fájdalommal, szorongással kapcsolatos problémák megoldásában.

Mozgásterápia

A fibromyalgia kezelésében a mozgásterápia kulcsfontosságú. Nem csak kezelés tekintetében, hanem a mozgásban gazdag életmód kialakításában is. Még abban az esetben ha a mozgás elsőre fájdalommal is jár, ez idővel rendeződik és a mozgás izmokra tett hatása mellett számos hasznot hoz a pácienseknek. Csökkenti a fáradékonyságot, az izomfájdalmakat, javítja az alvás minőségét, csökkenti az alvászavarokat. Különösen jó irányvonal lehet az úszás, biciklizés, nordic walking, vizitorna, tánc. Ezek a sportok egyenletesen terhelik az izmokat és ízületeket. Nem előnyösek az olyan sportok amelyek hirtelen, reakciószerű, egyoldalas vagy fékezéses terheléssel járnak, mint a tenisz.
A mozgás javítja az izmok vérellátását, ezáltal az anyagcserét és hozzásegít az ellazulásukhoz. Ezek miatt az élettani hatások miatt fontos, hogy a mozgás rendszeres legyen. Hirtelen fellángolásokkal nem lesz meg a várva várt fájdalomcsillapítás, de az előbbiekben felsorolt pozitív hatások sem érvényesülnek. Mit jelent a rendszeresség?Napi 15-20 perc célzott mozgás jobbat tesz, mit egy heti egyszer 60 perces tréning.
Életmódbeli tanácsok
Érdemes kihasználni a mindennapi, úton-útfélen kínálkozó mozgáslehetőségeket. Például lépcsőzés a lift helyett, séta a busz helyett. Ezekkel az apró odafigyelésekkel sokat tehetünk a rossz tartások kialakulása ellen.

Fizioterápia-gyógytorna

A fibromyalgia esetében jó hatékonysággal alkalmazhatjuk a meleg kezeléseket. Ezek különböző formában kerülnek felhasználásra, de otthoni viszonylatban is alkalmazhatók mint például egy meleg zuhany, egy meleg tasak formájában. A meleg hatására kitágulnak az izomzatban lévő erek, javul a vérkeringés és ellazul az izomzat, ezáltal csökken a fájdalom. Az akut fájdalmak esetében szükséges megbeszélni a fizioterapeutával, hogy mikor alkalmazható a meleg terápia.
A torna egyénre szabott, a saját panaszokhoz igazított speciális tréning, aminek során a tartóizomzat munkáját befolyásoljuk a gyakorlatokkal. A sokszor görcsös izomzatra eső munka megváltoztatásával a terhelhetőség javul, az izom egyenletesebb munkával jobb működésre lesz képes. A gyaorlatok megtanulhatók és otthon tovább végezhetők.

Masszázs

A fibromyalgia okozta izomfájdalmak gyengéd terápiájaként alkalmazzuk. Minden esetben fontos, hogy lágy, a páciens magasabb szintű érzékenységét figyelembe vevő speciális masszázst alkalmazunk. A fő cél itt az izomzat lazítása, amit különböző fogások segítenek, így javul a helyszíni anyagcsere és a salakanyagok elszállítása. A masszázs lazító, fájdalomcsökkentő és nyugtató is. A masszázshoz hozzákapcsolt speciális relaxáló technikákkal nem csak a fibromyalgiát kísérő depresszió csökkentését célozzunk meg, hanem az izomlazítást egy másik oldalról megközelítve biztosítjuk, hogy a masszázzsal elét lazább állapot hosszabb ideig megmaradjon.

Horvát Krisztina
gyógytornász

Molnár Bettina
masszőr

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon