Egy perc odafigyeléssel évek küzdését spórolhatja meg – avagy gerincferdülés szűrővizsgálat otthon

Az idiopathiás scoliosis – gerincferdülés (úgynevezett ismeretlen eredetű-bár manapság a genetikai okokat egyre inkább feltárja a tudomány) többféle életszakaszban jelentkezhet a gyermekkorban, illetve a serdülőkorban. Leggyakrabban a hirtelen, nagy növekedési szakaszokban válik látványossá. Vajon a lányoknál vagy a fiúknál gyakoribb ez az ortopédiai megbetegedés?

Az esetek túlnyomó többségében a pubertás kor idejében válik nyilvánvalóvá a probléma. Ilyenkor jelennek meg a törzs két oldala közötti aszimmetriák, púposabb és bemélyedettebb területek, illetve a törzs bizonyos szakaszainak egymástól való eltolódása formájában.
A gerincferdülés oldalirányú görbületének mértékét egy nemzetközileg elfogadott, úgynevezett Cobb fok rendszer alapján határozzuk meg, amit a röntgenkép segítségével vizsgálunk.

A kialakult, 10 Cobb fok feletti gerincferdülés romlási lehetőségét a kezdetekkor még nem tudjuk pontosan előre meghatározni, inkább csak valószínűsíteni.

Az alábbi tényezők jelentősen ronthatják az esélyeket:
– családban előforduló gerincferdülés
– ízületi, kötőszöveti lazaság
– csökkent anatómiai háti görbület (kyphosis)
– 10 fok feletti csavarodás (Scoliometerrel mérhető)
– hirtelen növekedés

Amikor a Cobb fok 10 és 20 fok között van a fiúk és lányok közötti előfordulás szinte azonos: 1:1,3. A Cobb fok érték növekedésével az arányszám is jelentősen változik. 20 és 30 Cobb fokos gerincferdülésnél a fiúk és lányok aránya már 1:5,4, 30 Cobb fok felett az arányszám már határozottan eltolódott a lányok ”javára”, ekkor már 1:7.

Ezek alapján látható, hogy a lányok az érintettebbek a gerincferdülésben. Ennek a ténynek ismeretében kiemelkedő jelentősége van a szűrővizsgálatoknak, illetve a már diagnosztizált esetekben a családi háttér vizsgálatának. Ha egy páciens egy fiatalkorú lánytestvérről számol be, érdemes az előzőekben említettek tudatában őt is megvizsgálni, a szülőket pedig a rutinvizsgálatra megtanítani. Az ő esélyei a betegség leküzdésére helyes információk birtokában kis odafigyelést igényelve sokkal nagyobbak.

Mit vehetünk észre és hogya kivitelezzük ezt a rutinvizsgálatot?
Először is, vetkőzzön le a gyermek és figyeljük meg elölről, hátulról:

Látunk-e aszimmetriát törzsének két oldala között?
A test mellett lógó karok és a derékív viszonyában látunk-e a két oldal között különbséget?
A karok a medencétől egyforma távolságra helyezkednek-e el?
A két lapocka hasonlóképpen fekszik-e fel a mellkasra?
A két váll egyforma magasságban helyezkedik-e el?

Ha az alábbi eltérésekből némelyiket, vagy akár mindegyiket észlelik gyermeküknél, akkor a további vizsgálatok céljából szakorvos, illetve szakgyógytornász felkeresése ajánlott. Az apró eltéréseket is komolyan kell venni, mert ezek a kis jelek már bújtathatnak maguk mögött olyan, jelenleg még kisebb mértékű gerincferdülést, amelynek időben elkezdett kezelésével még megelőzhetőek a későbbi problémák.

A gyermekek és a tinik életkorában többször fordul elő ugrásszerű növekedés, amikor néhány hét alatt több centimétert is nőhetnek. Ezekben az időszakokban érdemes még jobban odafigyelni és a terápiákat még intenzívebben végezni. Az előbb említett szűrővizsgálati tesztet érdemes havonta elvégezni a gyermekeknél, kiemelt fontossággal a 11 éves kortól a kb. 16-17 éves korig. A betegség tüneteinek első megjelenése a legtöbb esetben a 12-13 éves kort érinti.

Horvát Krisztina
gerincferdülés specialista, Schroth Instruktor
Scolinea Gyógytorna

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon