A gerinc nyaki szakasza egy érzékeny területnek számít, ha a teljes gerincet egészében vizsgáljuk. Ez a relatív kicsi szakasz nagy mozgékonysággal rendelkezik, sok ideg, ér, izom öleli körbe. Helytelen terhelésekre, hirtelen rossz mozdulatokra, helytelen statikai viszonyokra érzékenyen tud reagálni.
Általánosságban elmondható, hogy minden ember, életében legalább egyszer megtapasztalja mit is jelent az, nyakfájdalom.

Vajon van összefüggés a derék, illetve háti panaszok és a nyakfájdalmak között?
Igen, nem is kevés. A gerinc alsóbb szakaszában lévő fájdalmak úgynevezett védekező tartáshoz vezetnek, ami felfelé kihatással lesz a nyaki szakaszra is. A fájdalmak esetében a gerinc stabilitása, az izmok kiegyensúlyozott működése károsodik, bizonyos izmok feszessé válnak, bizonyosak pedig ellustulhatnak. Az, hogy vajon eléri-e és vajon mikor a nyaki szakaszt ezen elváltozásoknak a következménye, nagy mértékben függ attól, hogy a normál fejtartás megváltozik-e, és ha igen, milyen mértékben.
Egy előre esett fejtartás, egy oldalirányban billentett pozíció, vagy egy feszesen tartott egyenes helyzet magával vonhatja a nyaki tartásért felelős izomzat befeszülését, alapot adva ezzel a nyakfájdalmak kialakulásának.
Ez a típusú fájdalom ritkán jön hirtelen. A folyamat elején csak néha-néha érezteti magát, izomfeszülésekkel, görcsökkel, akár a közeli váll, kar területére adott kisugárzásokkal.
Mi a teendő, ha már kialakult nyaki fájdalmakkal találkozunk?
Ha az okok között ténylegesen a nyaki szakasz alatt elhelyezkedő csigolyaszakaszok megbetegedései állnak, fontos figyelembe venni, hogy csak a nyakon végzett terápia esetében csak időleges eredménnyel számolhatunk. Mindenképp el kell kezdeni a nyaki panaszok kezelésével párhuzamosan az alatta elhelyezkedő struktúrák kezelését is.

Mi vezethet krónikus nyaki fájdalmakhoz?

– Fokozott, vagy csökkent kyphosis (hypokyphosis, vagy úgynevezett lapos hát) a gerinc háti szakaszán
– Fokozott lordosis (előrefelé ív) a gerinc nyaki, vagy derékszakaszán
– gerincfájdalmak okozta védekező tartások
– gerincferdülés
– szédülés alapjára épülő feszes nyaki tartás
– irodai munka helytelen fejpozíciója alapján kialakult előrehelyezett fejtartás
– egyéb helytelen munkapozíciók hosszú idegig tartó fennállása
– mozgáshiány
– stressz

Mit tehetünk a nyakfájdalmak ellen?

A nyaki izomzat feszessége esetében az esetek nagy többségében a meleg feszültségoldó hatása gyors javulást hozhat (forró zuhany, különböző meleg párnák, melegkezelések), de érdemes figyelembe venni, hogy ez csak időleges megoldás, a tünetek erősségének enyhítésére.
Másrészről el kell kezdeni tudatosan mozogni, ennek a régiónak az átmozgatásával, rendszeresen, napi szinten. Egy mozgáshiányos életmód alapból elősegíti a nyaki panaszok kialakulását.
A terápia tekintetében a manuálterápia az egyik legjobb, leggyorsabb és legnagyobb hatékonyságot mutató út, majd ezt követően egy stabilizáló tréning célzottan segíti elő a kialakult izomegyensúly felbomlás javítását. A fentebb említettekre visszautalva fontos az ok tisztázása és ezzel egy oki kezelés megkezdése. Amennyiben az ok a lentebb elhelyezkedő csigolyaszakaszokban is keresendő, szükséges az ide irányított terápia megkezdése a nyak kezelésével egyidejűleg.

Manuálterápia

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon