Kell- e kezelni a bordapúpot?

A gerincferdülés (scoliosis) kisebb vagy nagyobb mértékben megváltoztatja a testképünket. A folyamat során a háti csigolyák először oldal irányban hajolnak el, majd általában ellenirányban elcsavarodnak. Kezdetben pár csigolya, később több is részt vesz az elhajolt görbület kialakításában. A csigolyákhoz kapcsolódó bordák követik ezt az elmozdulást, így kialakul a bordapúp, amely már szembetűnő elváltozás. A betegség kezdetekor előre hajláskor tűnhet fel először az elváltozás. Mintha valami nem lenne teljesen egyforma, látható valami aszimmetria, kis kiemelkedés a hát egyik oldalán. Később, ha a gerincferdülés romlik nagyobb mértékű görbület esetén normál testhelyzetben, felöltözve is észrevehetővé válik a görbület. Ennek az az oka, hogy a folyamat előrehaladtával háti oldalon a törzs egyik oldalán hátrafelé kiemelkedés, a bordapúp, a másik oldalon bemélyedés bordavölgy alakul ki. Ahogy elváltozik a mellkas, úgy elöl is látható a behúzódás, a szűk oldal, valamint az elülső bordapúp.

A mellkas formájának megváltozása a tüdőre is hatással van. A bordapúp területén a tüdő aktívabban tud működni, könnyebb a légcsere. A bordavölgy területén az adott oldali tüdőfél nyomás alatt van, így nem tud megfelelően tágulni, a légzés itt nehezebben megy végbe. Idő elteltével a szervezet a könnyebb utat választja, azt a tüdőfelet használja jobban, amelyik könnyebben tud tágulni, ezáltal növelve a bordapúp méretét. Így megérthetjük miért fontos a megfelelően irányított légzés. A mellkas besüllyedt részébe vett levegő ugyanis a bordák kiemelkedése által a csigolyákra visszacsavaró hatással van. A légzőgyakorlat pozitívan befolyásolja a túloldali bordapúp csökkenését, ezáltal a testkép javulása elérhetővé válhat.

Mi lehet a terápia?

A kezelés során megtanult korrekciós helyzetekben a páciens kellő figyelmet tud fordítani a bordavölgy megfelelő tágítására, valamint egyre hosszabb ideig történő megtartására. Ezzel egyidejűleg el tudja kezdeni a bordapúp feszítésének gyakorlását.

Ha a terápia fő pillére a transzláció kihasználása, akkor a gyakorlatok kiinduló helyzetét ennek megfelelően állítjuk be, mellyel nagyobb erővel hatunk a görbületre a jobb eredmény érdekében. Több mozdulatot, többféle testhelyzetet alkalmazhatunk, melyek során a gerinc korrigált helyzetében az izomzat bekapcsolásával megpróbáljuk stabilizálni a már létrejött eredményt.

A gerinc nyújtásával (elongatioval) a görbület megnyúlását ezáltal annak kinyitását segítjük, ami szintén hatással van a csigolyák visszacsavarodására.

A mindennapi tevekénységek során a testtartásra figyelve gyógytornásszal megbeszélve a páciens létre tud hozni önkorrekciós beállításokat, melyeket megtartva a hétköznapi rutinba bele tudja építeni a görbület kinyitását célzó, ezáltal a gerincferdülés javítására szolgáló pozíciókat.

Az idejében felismert gerincferdülés a tapasztalt terapeuta segítségével megfelelően kialakított, egyénre szabott gyakorlatokkal, a hétköznapi mozdulatokba beépített önkorrekcióval kezelhető. A páciens szorgalma, gyógytornába fektetett energiája elengedhetetlen része a terápiának. A közös munka lehet a kulcs a javulás felé.

Némethné Szabó Edina
gyógytornász, Schroth terapeuta

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon