A gerincferdülés diagnózis megállapítása sokszor együtt jár a kétségbeeséssel, az ijedtséggel, mi lesz most, hogy fogjuk kijavítani, hogyan fognak alakulni az elkövetkezendő hónapok? A terápia bizony hosszú távú befektetést vet fel sok témában. Kivéve, ha….
Mi lehet ez a “ha”? Sokszor látunk kijavíthatatlanul elgörbült gerincű gyermekeket és óhatatlanul azt kérdezzünk, hol volt eddig?
Hol volt a környezete, hogy senki nem vette észre a póló alatt megbújó változásokat, deformálódásokat?
Az egyik legeredményesebb lehetőség a hosszú távú befektetések elkerülésére a korai felismerés. Ha idejekorán felismerésre kerül az elváltozás, az esetek nagy részében nem lesz szükség hosszú, évekig tartó gerincferdülés gyógytornára gyógytornára, korzettviselésre és nem alakulnak ki visszafordíthatatlan deformációk a fejlődésben lévő gyermeknél.

Ha ez mégsem így alakult, a leggyorsabbnak kell lennünk. Gyorsabbnak az izmok húzóerejénél, gyorsabbnak a csontok deformálódásánál.
Ez egyet jelent: intenzív terápia.
Csak így tudjuk megelőzni a további romlásokat és kaphatunk esélyt a görbület egyenesítésére.
Az intenzitás lépcsői is különbözőek. Az első szinten a 10 alkalmas intenzív Schroth gyógytorna, a második szinten a heti 25 alkalmas InGeR program (Intenzív gerincferdülés rehabilitáció) és a legfelső szinten a heti 35 alkalmas kezelés, a Schroth tábor áll.
Hogy hol érdemes belevágni? Legalul, igen és onnan folyamatos fejlődéssel néhány hét, hónap leforgása alatt el lehet jutni olyan terhelhetőségi szintre, ahol már a legintenzívebb Schroth tábor sem lesz legyőzhetetlen.
De kanyarodjunk csak vissza kicsit, ez az egész folyamat megspórolható lett volna, ha ….
Valaki végre idejekorán észrevette volna a gerincferdülést.

szerző:
Horvát Krisztina

Kövessen a Facebookon