A Vojta terápia nemzetközi hírével ellentétben Magyarországon jelenleg még kevésbé ismert és elérhető módszer a csecsemők mozgásfejlődési problémáinak megoldására. Magyarországi oktatás még indulófélben, kevés a terapeuta, de a kezelésben részt vevők javulásai minden bizonnyal tovább inspirálják a terapeutákat és segítséget jelent abban, hogy egyre több csecsemő gyógyulhasson a módszer pozitív hatásainak köszönhetően.

Maga a módszer Vaclav Vojta cseh származású ortopéd neurológus orvos saját tapasztalataira építve került kidolgozásra. Vojta professzor abból az ismeretből indult ki, hogy az agyban genetikailag tárolt mozgásmintákat bizonyos reflexpontokat ingerelve ki tudunk váltani, akkor is, ha adott esetben például egy csecsemőkori agyi sérülés magának a mozgásmintának az automatikus elindulását, kivitelezését korlátozná.

Meghatározott testhelyzetekben bizonyos pontokra bizonyos irányokba kifejtett enyhe nyomás alkalmazásával a Vojta terápiával kiválthatóak ezek a mozgásminták és ez esetben az agy képes és ezeket a mozgásokat újra tárolni és később mozgásba hozni.

A terápia pozitív hatásai több területre is kiterjednek. A testtartás, a mozgáskoordináció javul, tipikusan a fej fordítása, a fogás, a hangképzés, csecsemőknél a szopás és étkezési mozdulatok, mint a nyelés is javulnak. A terápia pozitív hatással van az egyensúlyra, a térbeli tájékozódásra és számos egyéb területre.

A terápia alkalmazása a legjobb hatással csecsemők esetében, de később felnőtt korban is lehetséges. A csecsemőkorban kezelhető problémák között vannak az agyi sérülés miatt kialakult mozgászavarok (cerebral paresis), izombetegségek, fejlődési rendellenességek, izomtónus eloszlási zavarok, gerincferdülés.

A Vojta kezelés esetében kiemelkedően fontos, és a siker kulcsa, hogy mielőbb el kell kezdeni, csecsemőknél lehetőleg 5 hónapos kor előtt, agyi sérülés esetében néhány napon belül.

Több információ:

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon