A betegség a dán Holger Scheuermann-ról kapta a nevét, aki sebészként tevékenykedett. Maga a betegség a csigolyatest zárólemezének csontosodási zavara, ami a csigolyák ék alakú deformitásához, emellett a csigolyaszerkezet elváltozásához, meggyengüléséhez vezet. Az esetek nagy többségében a Scheuermann kór háti gerincszakaszon jelentkezik, de előfordulhat a háti-ágyéki átmenetnél, valamint a felső ágyéki szakaszon.

Az érintett gyermekeknél hanyag tartást, a vállak előreesését (hétköznapi szinten rossz tartásnak nevetett eltérés) láthatjuk, ami mellett a lapockák billent helyzete, a has kidomborodása, is megfigyelhető. A betegség általában kamaszkorban, 10-16 éves kor között jelentkezik. A növekedés befejeztével a betegség lezárul, de a kialakult tünetek láthatóak maradnak, illetve felnőtt kori következményes fájdalmakhoz vezethetnek.

Kialakulása leginkább genetikai okokra vezethető vissza. A legfontosabbak azok a genetikai okú deformitások, melyek a csigolya zárólemezében lévő kollagén fehérjék anyagcserezavarát okozzák. Ilyenkor a zárólemezek egyenetlenné válnak, melyekbe a porckorongok benyomatokat képeznek és úgynevezett Schmorl-hernia alakul ki. Emellett számos egyéb tényező, az erős, gyakori mechanikai igénybevétel, az egyoldalú terhelés ronthatja a betegség lefolyását (átgondolandó a nagy időintenzitással végzett sportolás esetében a pozíció amiben ez a sport történik!). Sok esetben nem jellemző a fájdalom, bizonyos esetekben azonban a lefolyás akut szakaszaiban éjszakai fájdalomról panaszkodnak a gyermekek.
Idővel túlterheléses panaszok alakulhatnak ki, mint például fájdalom az érintett, illetve a mellette levő gerincszakaszokon, valamint a váll körüli tájék izmainak görcsös fájdalma. Később, felnőttkorban a megváltozott terhelési viszonyok, továbbá az inak, ízületek, szalagok és a gerinc túlterhelése miatt gyakori fájdalmas időszakok válthatják egymást. Ez a típusú fájdalom általában pihenésre enyhül. Idővel az elváltozás merevvé válik és az érintett szegmensek hiányzó mozgását a szervezet kénytelen a felette és alatta elhelyezkedő gerincszakaszokból nyerni, túlterhelve ezáltal azokat. Felnőtt korban az eltérés statikai következményei miatt túlterheléses izomfájdalmak, illetve a merevség miatt az érintett szegmentumok mozgásbeszűkülésére alapozva ízületi fájdalmak a jellemzők.

A Scheuermann betegség diagnosztizálásához fizikális vizsgálat és álló helyzetben végzett oldalirányú röntgenfelvétel szükséges. A röntgen felvételen a szakorvos kiméri szögmérővel a deformitás mértékét, és ennek megfelelően határozza meg a szükséges terápiát. A konzervatív kezelés célja a háti izomzat megerősítése, az érintett gerincszakasz tehermentesítése és a lehetőség szerinti legjobb testtartás kialakítása és megtartása. A kimért paramétert úgynevezett Cobb fokban mérjük, amely 40 fokig tartozik a normál értéktartományba. 40 Fok felett növekedésben lévő gyermek esetében korzett viselése indokolt, ami megakadályozza, hogy a folyamat miatt tovább fokozódjon a görbület. A probléma egy speciális korrekciós tornával, a Schroth terápiával javítható. A torna lényege, hogy egy korrigált, javított helyzetben olyan stabilizációs gyakorlatokat alkalmazunk, amelyek segítségével a deformitásos szakasz helyzete ismét a normálhoz közelivé válik. A torna hosszú távú célja a hát domborodásának stoppolása és egy jó helyzetben való stabilitás kialakítása. A jobb helyzetnek köszönhetően nagy mértékben csökkenthetők a felnőttkori panaszok kialakulási esélyei is.
Bővebben a módszerről itt:
Schroth terápia

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon